Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Seriál Z kanclu kolem světa – Díl 1. – Hongkong

V novém seriálu cestovatelské partičky travel4ever.cz si postupně představíme země, které na své dvouleté cestě kolem světa navštívili. Cestovatelé se s vámi podělí o své nejsilnější zážitky i tipy právě pro tu vaší cestu! Jejich první navštívenou zemí byl Hongkong...

ČTĚTE VÍCE: Partička z Liberecka obletěla celý svět. Cesta jim trvala dva roky

Co jsme o Hongkongu nevěděli?

Hongkong jsme si vždy představovali pouze jako betonovou džungli s obřími mrakodrapy. Ihned po příletu nás však překvapilo, že je tento městský stát obklopen zelenými horami a krásnými plážemi. Nabízí se tak mnoho skvělých příležitostí k útěku z města do nedaleké okolní přírody.  Hongkong se skládá z více než 200 ostrovů, a proto určitě nezůstávejte jen v přeplněném centru a vyrazte jedním z trajektů na některý z méně osídlených ostrovů!

Co navštívit?

Nad ostrovem Hongkong se tyčí vrcholek nazývaný Victoria Peak, ze kterého je asi nejhezčí pohled na město! Frontám turistů se vyhnete, pokud se z vrcholu vydáte o kousek vedle na pěknou stezku kolem sousedního kopce.  Po chvíli chůze jsme se již naprosto sami kochali neuvěřitelnými výhledy na město. Pohled je nejlepší po setmění. Další den jsme absolvovali přechod po vrcholcích několika kopců tzv. Dragon's Back Trail, který připomíná dračí hřbet. Na ostrově Lantau jsme zase navštívili nejvyšší sochu sedícího Buddhy na světě.  Buddha Tian Tan měří přes 26 metrů! Z dalších ostrovů můžeme určitě doporučit např. Lamma Island, kam se snadno dostanete trajektem. Ostrov se dá obejít za jediný den i s odpočinkem na jedné z příjemných pláží.

Jak cestovat?

Hongkong je jednou z nejvyspělejších zemí v Asii, a proto je tam cestování snadné. V jednom z hojně rozšířených obchůdků 7Eleven si koupíte kouzelnou kartu Octopus card, na kterou si dobijete kredit. Můžete s ní pak cestovat metrem či autobusy, ale také platit např. jídlo v obchodech. To, o co se snažili obdobné české karetní projekty, v Hongkongu funguje opravdu skvěle. V metru mnohamilionového města buďte připraveni na poněkud více lidí, než jsme zvyklí. Cestovat ve špičce v hongkongském metru je opravdový zážitek! Určitě se také projeďte trajektem Star Ferry, který vás dopraví z ostrova Hongkong do Kowloonu. Cesta stojí  asi jen 2 dolary a umožní vám pořídit krásné fotografie města z lodi.

Co jíst?

Jídlo v Hongkongu je vyhlášené po celém světě a určitě si z mnoha nabízených pokrmů vyberete. Budete-li ovšem rozumět. Na rozdíl od Číny, jsou většinou u jídel v restauracích uvedeny obrázky, což vám velmi usnadní výběr. Jinak je to trošku loterie, neboť  ne všichni obyvatelé mluví anglicky. Největším šokem pro nás byl nanuk z červených fazolí, který jsme po chvíli museli vyhodit. Nenadchly nás ani různé nápoje z želatiny a jakési „trávy“. Hongkongskými specialitami, které byste naopak vynechat neměli, jsou knedlíčky Dim Sum a nudle Wonton. Odvážnější z vás mohou ochutnat hadí polévku nebo si olíznout oblíbený kuřecí pařátek.

Jaký byl náš nejsilnější zážitek z Hongkongu?

Do Hongkongu jsme přijeli zrovna v době, kdy tam probíhala tzv. Deštníková revoluce. Lidé protestovali proti velkému vlivu Číny ve vládě, který zrovna ovlivnil volbu starosty Hongkongu. Nabízení kandidáti byli pouze z komunistické strany, a proto do ulic vyrazilo protestovat velké množství studentů. Někteří z nich se proti následnému zásahu policie plynem bránili deštníkem. Proto vznikl název Deštníková revoluce. Lidé zablokovali celé centrum města, a tak jsme se mohli pěšky procházet i po silnicích. Studenti spali na ulicích ve stanech a jejich zástupci promlouvali na různých místech k davům. Všude visely transparenty bojující za svobodu Hongkongu. Našli jsme dokonce přeložené texty o demokracii od prezidenta Václava Havla. Účastnit se deštníkové revoluce byl pro nás velmi silný a emotivní zážitek. Bylo zajímavé pozorovat, jak tisíce hongkongských obyvatel vyjadřují nesouhlas s politikou Čínské lidové republiky.

Z Hongkongu jsme pokračovali právě do Číny, kde jsme toho zažili opravdu hodně. Těšte se proto na další díl našeho seriálu ;-)

Cestovatelský projekt Z KANCLU KOLEM SVĚTA aneb stop otlačeným zadkům!
Hlavní partner projektu HUDYsport a.s.

Sledujte další dobrodružství na www.travel4ver.cz a na fejsbuku www.facebook.com/travel4ever.cz

Autoři

Štítky Hongkong, Čína, Gautama Buddha, projekt, deštníková revoluce, Václav Havel, Liberecký kraj, pláž, Asie, Island, Victoria Peak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seriál Z kanclu kolem světa – Díl 1. – Hongkong  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.