Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Celkem jedenáct klientů v Domově na Františkově je nakažených. Dva jsou v nemocnici

V Domě seniorů v Liberci na Františkově se nakazilo koronavirem 11 klientů, dva z nich jsou v nemocnici, řekl ředitel domova Jan Gabriel. Domov na Františkově, v němž žije zhruba 200 seniorů, je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji.

Nemocí covid-19 se tam nakazilo také šest zaměstnanců a další jsou v karanténě. Domov až do odvolání nepřijímá nové klienty. V kraji se senioři nakazili koronavirem ještě v dalších třech zařízeních. Po jednání krizového štábu to řekl krajský hygienik Vladimír Valenta. „Trvá trend přesunu nakažených z mladších ročníků do těch starších. Těch 65+ máme aktuálně přes 11 procent. Nejvíc nakažených je ale v kategorii 40 až 49 let, kde je jich přes 25 procent," doplnil Valenta na dotaz ČTK.

S nárůstem počtu nakažených seniorů roste podle něj i tlak na dostatek míst pro pacienty s covidem-19 v nemocnicích. Potvrdil to primář ARO Krajské nemocnice Liberec Dušan Morman. „Mezi hospitalizovanými dominují starší lidé, i když jsou výjimky. Starší lidé jsou víc ohroženi tou nemocí, ale hlavně těžkým průběhem, který vyžaduje intenzivní péči," uvedl. V nemocnicích v kraji je nyní 98 lidí a 22 lidí s covidem-19 od začátku epidemie zemřelo. Většinou to podle Valenty byli právě senioři.

V libereckém domově na Františkově zřídili pro nakažené infekční oddělení, kde jsou umístěni pozitivní klienti. „Pečují o ně naši zaměstnanci. Průběh nemoci je zatím u těchto klientů lehký, nebo bez příznaků. Na základě smlouvy o klienty navíc pečuje lékařka, která k nim pravidelně dochází. Zatím to zvládáme," doplnil Gabriel. Koronavirus se v domově objevil už na jaře, kdy se nakazila pracovnice přímé péče a dva klienti Domu Bára. U nikoho dalšího se tehdy covid neprokázal.

„K nákaze došlo přes všechna opatření, která jsme provedli. Nakažení jsou ze dvou oddělení Domu Adam, jsou v izolaci. U žádného z klientů v dalších dvou domech se příznaky neobjevily," řekl Gabriel. Testování podle něj absolvovali všichni klienti zasaženého domu. „Už před třemi týdny jsme nastavili provoz tak, aby se klienti a zaměstnanci potkávali co nejméně, aby nedocházelo ke styku mezi domy, což se evidentně docela dobře povedlo," dodal ředitel domova.

Nakažené má mezi svými klienty také například Domov důchodců Jablonecké Paseky. Ještě větším problémem je ale nákaza mezi jeho pracovníky. Domov proto hledá dobrovolníky, kteří by s péčí o klienty pomohli. Podobně už žádá o pomoc také Domov důchodců v Rokytnici nad Jizerou.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro má Liberecký kraj) už má kraj seznam 312 studentů zdravotnických oborů a 178 studentů z oblasti sociální, kteří mohou v nemocnicích a sociálních zařízeních pomoci. „V pondělí budeme řešit způsob jejich využití a také to, zda budeme využívat dobrovolnictví nebo nařízení práce. S jejich zařazováním počítáme už v příštím týdnu," řekl na dotaz ČTK hejtman.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DD Františkov

Štítky ČR, koronavirus, sociální, správa, senioři, Liberec, Liberecký, domov, Františkov (Velké Kunětice), nemocnice, COVID-19, Jan Gabriel, Liberecký kraj, Vladimír Valenta, Krajská nemocnice Liberec, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celkem jedenáct klientů v domově na Františkově je nakažených. Dva jsou v nemocnici  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.