Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stavba nové výjezdové základny pro záchranáře v Hrádku začne v květnu

Už v příštím roce bude mít Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje novou výjezdovou základnu v Hrádku nad Nisou. Pojme dvě vozidla a jednu směnu zaměstnanců a sloužit zde budou ve dvanáctihodinových směnách. Výstavba základny má začít letos v květnu.

Hrádeckou základnu, která bude stát v Oldřichovské ulici, nedaleko průmyslové zóny, postaví firma KN-STAV za nabídkovou cenu přes 23 a půl milionu korun, část bude spolufinancována z dotací IROP. „Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 6 stavebních společností. Vybrali jsme firmu KN-STAV, která podala ekonomicky nejvýhodnější nabídku a splnila podmínky účasti v zadávacím řízení,“ uvedl Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky. Kromě samotné stavby bude vybudována i nová přípojka vody, kanalizace, telefony či napojení na veřejnou komunikaci. Navíc na střeše bude umístěna fotovoltaika a počítá se i s vybudováním záchytu dešťové vody, která se bude používat na mytí sanit.

Stavba základny se bude skládat ze dvou výškově rozdílných částí. V té vyšší budou dvě garážová stání a k nim přiléhající sklad kyslíku, sklad odpadů a dekontaminační místnost. Ve druhé snížené části budou následující prostory: středová chodba, sklady léků a lékařského materiálu a sociální zázemí.

„Naším cílem je stavět nové moderní základny zdravotnické záchranné služby tak, aby se co nejvíce snížily dojezdové časy sanitek k pacientům. Z nových výjezdových základen již za nimi v krizových situacích míří například zdravotníci v Rokytnici nad Jizerou. Pevně věřím, že se dočkáme také nové výjezdové základny ve Frýdlantu či Jablonci nad Nisou,“ poznamenal hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Poslední dvě jmenované mají být dvakrát větší než ty současné a stavět se začnou také co nevidět. „V Jablonci už je připravený i prostor pro novou základnu u kruhového objezdu u Lidlu,“ podotkl náměstek Jiří Čeřovský (ODS), někdejší primátor Jablonce. Tam má současně vzniknout i záložní operační středisko záchranářů.

V budoucnu má být nová výjezdová základna ještě v Liberci, kde je ovšem kvůli výstavbě potřeba změna územního plánu, a tak si nikdo netroufá odhadnout termín jejího vybudování. Řešit se bude také nová základna v Semilech, neboť se ta stávající, sídlící v prostorách nemocnice, bude muset přestěhovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Hrádek nad Nisou, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Jablonec nad Nisou, výjezdová základna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Kroutimhlavou

Moc Vám to Evžene, Dušane, Zdendo ,Pepo, Ládíku, Betko, Ivonko, Vlaďko a všem z Hrádku přeju. Bylo mi s vámi dobře a moc na vás myslím. Nové si zasloužíte, o tom žádná! Zdraví V.K. :o)

Středa, 22. března 2023, 17:36Odpovědět

Stavba nové výjezdové základny pro záchranáře v Hrádku začne v květnu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.