Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nadace Euronisa připravuje další ročník tradiční aukce na pomoc potřebným

Liberecká Nadace Euronisa připravuje tradiční aukci uměleckých děl, jejíž výtěžek je určen na pomoc potřebným v české části Euroregionu Nisa zahrnující čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek v sousedním Ústeckém kraji.

Aukce se uskuteční 21. října v liberecké Oblastní galerii, už podruhé bude možné souběžně dražit také on-line na www.pragueauctions.com, řekl projektový manažer nadace Jiří Helis. Loňská aukce vynesla rekordních 1,29 milionu korun.

Samotné aukci bude předcházet výstava vybraných děl v Oblastní galerii v Liberci, vernisáž bude ve středu 11. října, do 17. října pak bude výstava přístupná veřejnosti. „Vstup pro návštěvníky výstavy bude zdarma, všechna díla jsou také prezentována na www.pragueauctions.com nebo v on-line katalogu na www.euronisa.cz," doplnil Helis. Pro letošní 27. ročník benefiční aukce své dílo darovalo 142 umělců a dárců, dražit se tak bude 169 obrazů, grafik, skleněných plastik, mincí a dalších uměleckých objektů.

Aukce nabídne téměř dvě stě děl

„Mnozí z autorů nám svá díla poskytují pravidelně, současně ale více než 40 autorů aukci podpořilo poprvé. Nabízena budou díla všech uměleckých generací. Věkové rozpětí mezi nejstarším a nejmladším umělcem je 75 let. Ke štědrým dárcům patří Stanislav Kolíbal, Jiří Anderle, Tomáš Císařovský, Pasta Oner, Kurt Gebauer, Jan Stolín a skláři Jiří Pačinek, Jan Exnar nebo Jaroslav Wasserbauer," řekl Helis. Vyvolávací ceny začínají na 200 korun, nejdražším dílem je skleněná plastika Mechanismus od Josefa Marka s vyvolávací cenou 65 000 korun.

Loni vynesla benefiční aukce rekordní výtěžek 1,29 milionu korun, bylo to teprve počtvrté v historii aukcí Nadace Euronisa, kdy se výtěžek dostal přes hranici milionu korun. Byla to první aukce, která se konala paralelně v sále Oblastní galerie v Liberci a na internetu. Sál se na celkové částce podílel 650.000 Kč. „Nejdražším vydraženým dílem byl akvarel Stanislava Kolíbala s názvem Dva kruhy a půlkruh z roku 2022. Z vyvolávací ceny 45 000 Kč se konečná cena vyšplhala na 120 000 Kč. Kupec se aukce účastnil v sále," doplnil Helis.

Křesťanská nadace Euronisa vznikla v roce 1995 z podnětu libereckého Sboru Jednoty bratrské. S 53 miliony korun nadačního jmění patří do třicítky největších nadací v zemi. Od svého založení rozdělila přes 39 milionů korun a podpořila bezmála 340 organizací. Finanční prostředky nadace získává nejen z výnosů nadačního jmění, ale i z darů firem a jednotlivců a z benefičních akcí. Pomáhá také veřejná sbírka "Pozvedněte slabé!“, jejímž patronem je herec Jiří Lábus.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nadace Euronisa

Štítky výtvarné, sociální, aukce, charita, Nadace Euronisa, Liberecký, Ústecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadace Euronisa připravuje další ročník tradiční aukce na pomoc potřebným  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.