Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Geologové v horolezeckém vybavení prozkoumali Studniční horu v Krkonoších. Jde o nejcennější botanickou lokalitu v kraji

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku a geologové z České geologické služby za použití horolezecké techniky prozkoumali jedno z posledních málo známých míst v Krkonoších. Obtížně přístupná skalnatá rokle na úbočí Studniční hory známá jako Čertova zahrádka patří mezi nejcennější krkonošské botanické lokality. Cílem bylo zmapovat výskyt rostlinných druhů ageologické podmínky Čertovy zahrádky.

Dostupná místa Čertovy zahrádky vědci v minulosti prozkoumali, komplexní průzkum nepřístupných míst dosud chyběl. "Důležitým zjištěním je, že populace rostlin, z nichž mnohé jsou zapsané na seznamu kriticky ohrožených druhů, jsou početné, zdravé a stabilní. Roste tam například keř velmi vzácného jeřábu sudetského, což je endemit Krkonoš. Roste v ČR jen v Krkonoších a po celých horách je ho asi 90 keřů. Vznikl v postglaciální době zkřížením dvou druhů jeřábů, které z Krkonoš již vymizely," řekl  biolog Správy KRNAP Vojtěch Zavadil.

Květena Čertovy zahrádky je podmíněna její geologií. Nachází se tam výchoz bazické, minerálně bohaté horniny, označované jako porfyrit. Takových míst je ve vysokých polohách Krkonoš několik a všechny hostí unikátní flóru, včetně některých reliktních druhů, jejichž nejbližší populace se nacházejí ve vysokých polohách Alp či v severských oblastech.

"Roste tam například lomikámen vstřícnolistý, což je vyloženě alpský druh, který vyhledává bazické substráty. Nikde jinde než v Krkonoších se v ČR nevyskytuje. Zajímavostí je i kuřička krkonošská, je to český endemit, který roste pouze na Čertově zahrádce a v sousední Čertově rokli," řekl Zavadil.

Vědecká expedice shromáždila desítky botanických a geologických vzorků, které vědci vyhodnotí. Výstupem bude soupis zjištěných druhů vyšších rostlin a vyjasnění geologických poměrů.

Aby vědci příkrá pole pohyblivých sutí a skalních stěn v nadmořské výšce okolo 1250 metrů mohli prozkoumat, použili horolezecké vybavení. Z protějšího svahu Obřího dolu vypadá lokalita, která je v nejcennější první zóně NP, jako téměř kolmá skalní stěna. "Je tam vstup zakázán. Průzkum této lokality byl proto výjimečnou událostí, běžně tam nechodí ani pracovníci Správy KRNAP," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Takzvanými zahrádkami jsou v Krkonoších většinou označované botanicky pestré lokality na lavinových drahách v závětří ledovcových karů v nejvyšších partiích hor. "Čertova zahrádka ale kar není. Je to rokle v boční stěně ledovcového údolí, které se jmenuje Obří důl," dodal Zavadil.

Obří důl je ledovcové údolí, které se táhne severně od Pece pod Sněžkou k patě Sněžky. Většina Obřího dolu patří mezi nejcennější části KRNAP

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rezervace, příroda, zajímavosti, Krkonoše, Studniční hora, Správa Krkonošského národního parku, Krkonošský národní park, Vojtěch Zavadil, Česká geologická služba, Česko, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Geologové v horolezeckém vybavení prozkoumali Studniční horu v Krkonoších. Jde o nejcennější botanickou lokalitu v kraji  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.