Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Novoroční předsevzetí si plánuje skoro polovina lidí, nejčastěji chtějí zhubnout

Každým rokem si necelá polovina lidí naplánuje předsevzetí do dalšího roku. Nejčastěji jde o hubnutí, šetření, sport nebo vztahy. Většinou jde spíše o ženy. Například minulý rok si předsevzetí chtělo dát 42 procent lidí. Dvě třetiny z nich však rovnou přiznalo, že ho nedodrží.

Nejčastěji jde o hubnutí a změnu jídelníčku

„Novoroční předsevzetí často nevycházejí proto, že si člověk dává nereálné cíle, například zhubnu 10 kilo za měsíc. Když si tentokrát zvolíte cíl, který je opravdu v mezích možností a budete mít silnou motivaci, mnohonásobně zvýšíte šanci na jeho dosažení,“ míní Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, členka České asociace franchisingu.

Co se týče typů předsevzetí, je hubnutí jako již tradičně tím nejoblíbenějším. V závěsu je zdravé stravování a následuje možnost „nedávat si už žádná předsevzetí,“ což jen potvrzuje fakt, že si dotazovaní uvědomují, že novoroční předsevzetí zpravidla moc dlouho nevydrží.

Lektorka Olga Medlíková doporučuje nedávat si předsevzetí do nového roku, ale spíše v jiných obdobích. „Většina novoročních předsevzetí má velké oči a jejich trvanlivost se proto počítá většinou na dny. A pokud to už uděláte, ať je předsevzetí konkrétní, pro vás reálné a ideálně krokované, to znamená rozložené do postupně se naplňujících cílů,“ doporučuje autorka e-booků Medlíková.

Razantněji se k předsevzetím vyjadřuje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery. „V dnešní době neomezených možností je předsevzetí přežitek. Nejsem zastáncem žádných cílů ani milníků. Vyberte si směr, kterým se chcete vydat, a jděte,“ radí odhodlaně.

Novoroční předsevzetí jen do února

Novoroční předsevzetí nikdy nedodrží 15 procent dotázaných, 42 procent pak přiznává, že předsevzetí nedodrží většinou. Desetina lidí se předsevzetím řídí déle než rok, třetina to však vzdá po pár dnech, další čtvrtina pak po měsíci.

Lidi většinou demotivuje samotné prostředí, ve kterém žijí. Můžou to být kolegové z práce, kamarádi ale i samotná rodina. „Poradil bych, aby se lidé, kteří si předsevzetí dávají, soustředili pouze na svůj cíl, ne na nic jiného. Věřte mi, že budete větší vítěz, když druhým nakonec dokážete, že se ve vás mýlili, bude z vás zářit úsměv,“ radí Jiří Stabla, zakladatel Konopných lékáren.

Vánoce, svátky jídla

Vánoce s novoročním předsevzetím úzce souvisí a potřeba hubnout často navazuje na vánoční hodování. „Průměrný Čech přes Vánoce přibere dva až pět kilogramů. Není složité vrátit se rychle zpátky do formy. Přesto spoustu lidem trvá i několik měsíců dostat se na svou původní váhu,“ potvrzuje Věra Burešová.

Průzkum dokazuje, že zvýšené množství jídla o Vánocích konzumuje 79 procent dotazovaných, polovina dokonce v souvislosti s jídlem trpí přes Vánoce zdravotními problémy. Oproti roku 2016, kdy přiznalo zvýšenou konzumaci jídla 52 procent dotázaných, se jedná o nárůst.

Dáváte si novoroční předsevzetí?

Celkem hlasovalo31 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky předsevzetí, Silvestr, rok, 2020, 2021, strava, hubnutí, motivace, odhodlání, statistika, Vánoce, jídlo, Olga Medlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Novoroční předsevzetí si plánuje skoro polovina lidí, nejčastěji chtějí zhubnout  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.