Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Krkonoších umírají srny. Za jejich smrt můžou volně pobíhající psi

Správa Krkonošského národního parku během letošní zimy eviduje více zdechlin srnčí zvěře, než je běžné. Na vinně může být zvýšený turistický zájem a také volně pobíhající psi. Podle správců jde o několik desítek kusů uhnaných zvířat. Právě zima je pro zvířecí obyvatele Krkonoš nejnáročnějším obdobím.

„Dosud nikdy jsme v zimním období neregistrovali tolik úhynů srnčí zvěře jako letos,“ říká Václav Jansa, náměstek ředitele a vedoucí oboru péče o národní park. Podle jeho slov je nejhorší situace v nižších částech Krkonoš a v blízkosti měst a obcí.

Podle zprávy, kterou Správa Krkonošského národního parku zveřejnila na svém webu, jsou úhyny způsobené extrémním vytížením zvěře. Problémem je tak stále větší počet turistů a jejich domácí mazlíčci. V řadě případů je od psů zvěř i potrhána či přímo zabita.

Problém nejsou jen zvířata bez dozoru, klid narušují zvířatům i sami lidé. Stále více turistů do hor vyráží buď pozdě odpoledne nebo naopak brzo ráno. Tedy v čase, kdy má být v přírodě klid. Zvěř se tak neschová ani na místech, které v noci jako úkryt využívala běžně.

„Zde je na místě připomenout, že třeba polská legislativa říká, že tamní Krkonošský národní park je možné navštívit pouze od východu do západu Slunce. Noc je pak vyhrazena přírodě. V Česku podobné zákonné omezení neexistuje,“ vysvětluje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Právě zimní a jarní měsíce jsou pro lesní zvěř nejkritičtější. Zvěř je během zimy vyčerpaná a v některých případech i na konci svých sil.

„Chceme apelovat zejména na majitele psů, aby své mazlíčky v přírodě měli pod dohledem, ideálně pak přímo na vodítku. Necvičený, volně pobíhající pes dokáže zvěř spolehlivě uštvat. Stejně tak apelujeme na návštěvníky hor, aby noční čas nechali přírodě, která si od lidí také potřebuje odpočinout,“ říká Jansa.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky srny, srnčí, zvěř, KRNAP, Krkonoše, pes, vodítko, turisté, rušení, příroda, park, zima, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku, Václav Jansa, smrt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších umírají srny. Za jejich smrt můžou volně pobíhající psi  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.