Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ralsko má čtvrtý největší prostor na procházky a rekreaci v České republice

V Libereckém kraji mají nejvíc místa ke sportování a rekreaci obyvatelé Ralska na Českolipsku.

Rozlohou 170 kilometrů čtverečních je po Praze, Brně a Ostravě čtvrtým největším městem v zemi. Na území, které se v souvislosti s dlouholetým pobytem vojsk pyšní nedotčenou přírodou, přitom podle údajů z Českého statistického úřadu (ČSÚ) žije jen zhruba 2150 lidí. Území je součástí Geoparku Ralsko, který vznikl v roce 2016 jako sedmý v Česku a zahrnuje i katastry Doks a Hamru na Jezeře.

Vláda od včerejšího dne výrazně omezila volný pohyb obyvatel. Vycházky, běh a další sportovní aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije. Hranice okresu mohou lidé překročit pouze kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Nejméně místa k pohybu mají v rámci kraje lidé v Radimovicích na Liberecku. Obec v sousedství zámku Sychrov je s rozlohou 1,33 kilometru čtverečních nejmenší v rámci kraje, žije tam zhruba 300 obyvatel.

Z velkých měst mají nejméně místa k pohybu obyvatelé v Jablonci nad Nisou, který se rozkládá na ploše 31 kilometrů čtverečních, a žije tam 45.800 lidí. Co do rozlohy srovnatelný je třeba Frýdlant nebo krkonošské Vítkovice, kde ale bydlí výrazně méně lidí. Například Česká Lípa má rozlohu více než dvojnásobnou a Liberec s více než 106 kilometry čtverečními více než trojnásobnou.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Rubáš

Štítky ČR, správa, rekreace, koronavirus, Liberecký, Ralsko, Česko, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Český statistický úřad, Praha, Brno, Ostrava, Doksy, Hamr na Jezeře, Radimovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ralsko má čtvrtý největší prostor na procházky a rekreaci v České republice  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.