Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Motoristům se může prodražit nákup elektronických dálničních známek u neoficiálních prodejců

Nákup elektronické dálniční známky se může některým motoristům pěkně prodražit a riskují i další problémy. Elektronické dálniční známky totiž začali vedle oficiálních distributorů prodávat také nejrůznější obchodníci pohybující se mnohdy v šedé zóně ekonomiky.

„Bez ohledu na to, kde a jak si koupím elektronickou dálniční známku, vždy musím dostat Potvrzení o úhradě. Jeho součástí je autorizační kód, který slouží ke správě známky. Mohu si tak třeba změnit příslušnou SPZ nebo zkontrolovat či upravit datum platnosti známky před jejím nabytím,“ vysvětluje Martin Opatrný, mluvčí státního podniku CENDIS, který má provoz elektronické dálniční známky na starosti.

Ceny elektronických dálničních známek vycházejí z nařízení vlády o výši časového poplatku, a nelze je tudíž prodávat dráže. Nařízením stanovené ceny jsou ve výši 1 500 Kč (eko cena 750 Kč) za roční, 440 Kč (eko cena 220 Kč) za měsíční a 310 Kč (155 Kč) za desetidenní elektronickou známku.

Pokud někdo požaduje jiné částky za nákup samotné známky, porušuje tím zákon. Neoficiální distributoři sice většinou samotné elektronické dálniční známky nepředražují, ale účtují si k tomu často nemalé manipulační poplatky. Ty se pohybují od několika desítek až po několik stovek korun. Samotný prodej pak realizují přes e-shop na webu eDalnice.cz a například u cizinců používají velmi nepříznivé kurzy při platbě v eurech.

„Pokud někdo nakoupí dálniční známku mimo oficiální prodejní místa, se kterými je uzavřena smlouva, nemůžeme mu bohužel pomoci s řešením případných reklamací či jiných problémů. Důrazně tedy doporučujeme si před samotným nákupem ověřit celkovou cenu,“ doplnil Opatrný.

Elektronické dálniční známky oficiálně distribuují pobočky České pošty a čerpací stanice EuroOil. Motoristé si je sami mohou pořídit v e-shopu na webu eDalnice.cz nebo v samoobslužných kioscích rozmístěných zejména v příhraničních oblastech.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky dálniční známka, elektronická dálniční známka, nákup dálničních známek, dálniční poplatek, CENDIS, s.p., Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motoristům se může prodražit nákup elektronických dálničních známek u neoficiálních prodejců  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.