Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chovatel z Nového Města pod Smrkem zakopal uhynulé kusy dobytka. Hrozí mu vysoká pokuta

Pokuta v řádech statisíců korun hrozí ve správním řízení chovateli z Nového města pod Smrkem na Liberecku za to, že tři uhynulé kusy dobytka neposlal k likvidaci do asanačního podniku, ale zahrabal je na pozemku. Při kontrole provedené na základě podnětu dále inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Libereckého kraje zjistili také zásadní nedostatky v označování a evidenci zvířat.

Inspektoři při kontrole hospodářství nalezli uhynulou dospělou krávu a také dva další kusy dospělého skotu ve stadiu rozkladu. Na pokyn veterinární správy musela být těla skotu vyhrabána a chovatel je předal asanačnímu podniku k neškodnému odstranění. „Současně se odebraly vzorky, které odeslali k vyšetření do Kriminalistického ústavu Policie ČR. Experti zjistili, že zvířata uhynula před více než dvěma měsíci od nálezu," informoval v tiskové zprávě mluvčí SVS Petr Vorlíček.

S těly uhynulých hospodářských zvířat musí chovatelé nakládat v souladu se zákonem. „Svévolné zakopání na pozemku je nepřípustné a představuje velké zdravotní riziko pro další zvířata i lidi. Může například dojít ke kontaminaci podzemních vod v okolí," upozornil Vorlíček. V době kontroly bylo navíc v hospodářství dalších 19 živých kusů skotu, pouze šest ale bylo označeno ušními známkami. Chovatel měl rovněž zásadní nedostatky v evidenci zvířat.

Na místě proto podle Vorlíčka inspektoři vydali zákaz přemísťování všech zvířat do hospodářství nebo z hospodářství. Veterinární správa zákaz zruší až poté, co dá chovatel vše do pořádku. Nedostatky ve značení zvířat a závady v jejich evidenci jsou porušením plemenářského zákona, a tudíž jejich došetření předala státní veterinární správa České plemenářské inspekci.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, chov, právo, SVS, Liberecko, Státní veterinární správa České republiky, Liberecký kraj, Nové Město pod Smrkem, Policie České republiky, dobytek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chovatel z Nového Města pod Smrkem zakopal uhynulé kusy dobytka. Hrozí mu vysoká pokuta  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.