Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bývalá celnice v Hrádku nad Nisou se proměnila v policejní služebnu. Fungovat začne na podzim

V příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku skončila rekonstrukce bývalé celnice. Stála skoro 13,8 milionu korun, část nákladů hradilo město z evropské dotace. Bude tam společná služebna českých a německých policistů. Město bývalou celnici vlastní a policii ji bude pronajímat.

Podle starosty Hrádku nad Nisou Josefa Horinky by se policisté měli postupně zabydlovat od září, otevření služebny je plánované na říjen. 

Osmitisícový Hrádek leží v Trojmezí, kde se stýká hranice Česka, Německa a Polska. Bývalá celnice sice leží na česko-polské hranici, zatím ji ale budou využívat policisté z Česka a Saska, polští se možná připojí v budoucnosti.

Do budovy postavené ve 30. letech minulého století se policisté vrátí po 15 letech. V posledních letech tam byly restaurace či herna. Zázemí tam bude mít cizinecká policie. Policisté ze služebny budou působit podél hranice od Jablonného v Podještědí až po Frýdlantský výběžek.

Bývalá celnice je po kompletní rekonstrukci vnitřních prostor od sklepa až po podkroví. Nová jsou i okna a neplánově se podle starosty musela vyměnit i střešní krytina. „Když se sundával hromosvod, tak se zjistilo, že není v dobrém stavu," uvedl Horinka. Vytápění budovy bude zajišťovat tepelné čerpadlo.

Radnice už objekt od stavební firmy převzala a odstraňují se ještě nějaké drobné nedodělky. Starosta předpokládá, že kolaudace stavby bude na konci srpna.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Německo, správa, stavby, policie, Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj, Česko, Polsko, Cizinecká policie, Sasko, Trojmezí, Jablonné v Podještědí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá celnice v Hrádku nad Nisou se proměnila v policejní služebnu. Fungovat začne na podzim  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.