Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odsouzený lékař Barták uspěl s žádostí o podmíněné propuštění

Okresní soud v Jablonci nad Nisou podle serveru iRozhlas rozhodl o podmíněném propuštění lékaře Jaroslava Bartáka z vězení. Verdikt ale není zatím pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na stížnost. Lékař si odpykává dvanáctiletý trest za znásilnění, vydírání a sexuální nátlak, do jeho vypršení mu zbývá zhruba rok.

Podle serveru ve prospěch Bartáka vypověděli znalci v oborech psychiatrie a psychologie. Barták je nadále v roli obžalovaného v navazující kauze, kdy podle obžaloby ve vězení plánoval vraždy a vydírání. Barták to od počátku odmítá.

Soud Bartákovy žádosti dvakrát zamítl

Bývalý šéf a spolumajitel polikliniky v pražských Modřanech si za mřížemi odpykává trest, který mu soud vyměřil mimo jiné za sexuální zneužívání asistentek. Žádostí Bartáka o podmíněné propuštění se jablonecký soud zabýval potřetí. Předtím ji dvakrát zamítl, ale na základě úspěšného odvolání Bartáka ke krajskému soudu se k ní musel pokaždé vrátit. Pokud se stane dnešní verdikt pravomocný, podle rozhodnutí soudu čeká Bartáka sedmiletý dohled, kdy se bude muset zdržet užívání alkoholu a dalších omamných látek. „Musí se ověřit jeho náprava. Vše musí dokládat probační službě. Nesmí páchat přestupky ani trestnou činnost, pokud bude vyzván podrobit se testu, musí ho podstoupit,“ řekl podle iRozhlasu soudce Jan Hospodka.

Podle závěrů z posudku libereckého psychiatra Jaroslava Tržického z psychiatrického hlediska není pobyt Bartáka na svobodě nebezpečný. „Další pobyt ve výkonu trestu již bude naplňovat společenskou ochranu, ale do postojů odsouzeného již nic pozitivního nepřinese,“ uvedl podle iRozhlasu Tržický.

Barták v letech 2006 až 2011 napadl deset asistentek a matce jedné z nich vyhrožoval. Ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho úkoly a naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací. Soudy lékaři uložily souhrnný trest za šest znásilnění, pět případů vydírání a také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami.

Barták dál čelí obžalobě z toho, že v roce 2013, kdy si už odpykával trest v liberecké věznici za předchozí odsouzení, ze msty za předchozí odsouzení plánoval vraždy advokáta, kněze a bývalého šéfa vojenské tajné služby. Barták se od počátku hájí tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně. Podle něj jde o spiknutí proti němu. Obžaloba tvrdí, že vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun a využít je k útěku z vězení za pomoci vrtulníku. Liberecký krajský soud případ řeší od roku 2014, konečný verdikt ale zatím nevynesl.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, Jablonec nad Nisou, Barták, Jaroslav Barták, lékař, věznice, iRozhlas, Modřany, Krajský soud v Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odsouzený lékař Barták uspěl s žádostí o podmíněné propuštění  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.