Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Soutěž Libereckého kraje o nejlepší knihovny má vítěze. Zásluhu na vítězství mají naši čtenáři, říká knihovnice z Višňové

PR článek

Již od roku 2014 oceňuje Liberecký kraj ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci nejlepší knihovny v jednotlivých okresech. Letos na jaře byl vyhlášen další ročník, v němž se utkaly vždy tři knihovny z okresů Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa a Semily. Vítězné knihovny obdržely od kraje finanční odměnu.

V letošním roce se konal pátý ročník soutěže, vyhlašuje se vždy po dvou letech. „Titul knihovna roku se uděluje jednou za dva roky jako vyjádření uznání knihovnám za jejich činnost a zásluhy o rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb a o rozmach kulturního života obcí a měst,“ řekl Jan Mikulička, mluvčí krajského úřadu. Jednotlivé kandidáty nominují pověřené okresní knihovny: Městská knihovna Česká Lípa, Městská knihovna Jablonec nad Nisou, Městská knihovna Semily a Krajská vědecká knihovna v Liberci.

Nominované knihovny:

Okres Česká Lípa – Obecní lidová knihovna v Okrouhlé, Místní knihovna v Kuřívodech, Místní knihovna v Brništi

Okres Jablonec nad Nisou – Místní knihovna Jílové u Držkova, Obecní knihovna Loužnice, Obecní knihovna Skuhrov

Okres Liberec – Místní knihovna ve Višňové, Obecní knihovna Bílá, Místní knihovna ve Všelibicích

Okres Semily – Obecní knihovna Studenec, Obecní knihovna Čistá u Horek, Obecní knihovna Ohrazenice

Za okres Česká Lípa zvítězila Obecní lidová knihovna v Okrouhlé, za Jablonec nad Nisou Místní knihovna Jílové u Držkova, za okres Liberec Místní knihovna ve Višňové a za ten semilský Obecní knihovna Studenec. Slavnostní vyhlášení vítězů a předávání finančních darů v hodnotě 40 000 korun z krajského rozpočtu se uskutečnilo 29. listopadu v Krajské vědecké knihovně Liberec.

„Vítězové soutěže Nejlepší knihovna Libereckého kraje za rok 2022 jsou opět z menších obcí. Moc oceňuji snahu všech knihovnic a knihovníků, a také starostek a starostů, z malých obcí zejména. To proto, že malé obce mají omezené finanční možnosti. Pokud si uvědomují potřebnost knihovny v obci, podporují ji a modernizují, toto ocenění si zaslouží. Knihovny v obcích jsou často jedinými místy pro setkávání místních, programy pro děti, besedy, zkrátka prostorem pro velmi důležitý komunitní život,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Velkou zásluhu mají naši čtenáři, říká knihovnice z Višňové

Vítězem za Liberecko se stala knihovna stojící v obci Višňová na Frýdlantsku. Knihovnice paní Hana Ševčíková v ní pracuje už přes pět let. „Za tu dobu proběhlo v knihovně mnoho akcí – od autorského čtení až po spolupráci s MAS Frýdlant," uvedla. V roce 2021 navíc knihovna rozšířila své prostory o krásný dětský koutek.

Díky tomu, že se obec Višňová účastnila soutěže Vesnice roku, získala knihovna diplom za moderní knihovnické a informační služby. Nominace na Knihovnu roku tak byla na světě. „Obdrželi  jsme ocenění za zdařilé propojování vzdělávacích aktivit knihovny a školy a také za rozvoj dětské tvořivosti a čtenářství. To, že jsme vyhráli za Liberecko, bylo překvapením. Velikou zásluhu mají ti, kteří pomáhají s akcemi v knihovně a hlavně návštěvníci a čtenáři, kteří knihovnu navštěvují kromě zájmu o knihy třeba jenom tak – staví se na dobrou kávu a příjemné posezení," dodala knihovnice. 

Dětský koutek v Místní knihovně ve Višňové

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecký kraj, soutěž, knihovny, vzdělání, okresy, četba, ocenění, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž Libereckého kraje o nejlepší knihovny má vítěze. Zásluhu na vítězství mají naši čtenáři, říká knihovnice z Višňové  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.