Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

VIDEO: Na veseckém rybníku cvičili hasiči, jak pomoci lidem probořeným pod led

Probořený led pod bruslařem nebo chodcem. Noční můra snad pro každého. První, kdo člověku, pod nímž se prolomil led, nejčastěji přijíždí na pomoc, jsou hasiči. A vytáhnout někoho z promrzlé vody není žádná legrace, i proto pravidelně trénují, jak na to. V těchto dnech si k nácviku vybrali rybník ve Vesci profesionální hasiči z liberecké stanice.

„Součástí odborné přípravy hasičů během zimního období jsou právě tato cvičení, kdy přírodní kulisou jsou zamrzlé vodní plochy a simulovány jsou skutečné zásahy. Hasiči procvičují nejenom správný postup při záchraně tonoucí osoby, která se probořila ledem, ale také si připomínají například zásady oblékání nepromokavé kombinézy, v níž se vrhají do ledové vody,“ vysvětlila mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jaroslava Benešová.

K zásahu do vody používají hasiči tak zvaný suchý oblek, který ochrání je samotné. K záchranářským úkonům pak využívají mimo jiné i další speciální pomůcky, například házecí pytlíky se záchrannými lany. „V zimních měsících na „ostrý zásah“ vyjíždí hasiči oblečení v suchém obleku již ze stanice tak, aby bezprostředně po dojezdu na místo mohly začít záchranné práce,“ poznamenala Benešová.

A jaký je jeden z možných scénářů záchrany osoby, která se probořila ledem? Je-li zachraňovaná osoba nedaleko břehu, hasiči použijí házecí pytlík, který hodí za topícím. Ten se zachytí hozeného lana nebo si ho omotá kolem ruky. Hasič oblečený do suchého obleku, plovací vesty a zajištěný lanem doplave k tonoucímu, případně se doplazí po ledu a za pomoci kolegů na břehu se dostane společně se zachraňovanou osobou zpět na břeh. Pro samotný pohyb po ledu hasiči používají různé pomůcky pro rozložení váhy na nestabilní ploše.

„Na správný nácvik záchrany, s využitím různých technických prostředků, vždy dohlíží velitel družstva společně s přítomným instruktorem pro práci na vodě. Podobná cvičení ještě letos v zimě čekají také hasiče z ostatních stanic Libereckého kraje,“ dodala mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto HZS LK

Štítky rybník, Liberecký kraj, oblečení, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na veseckém rybníku cvičili hasiči, jak pomoci lidem probořeným pod led  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.