Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Z bývalého internátu v Zeyerově ulici vznikne škola pro děti s poruchami autistického spektra

Z bývalého internátu v Zeyerově ulici v Liberci má vzniknout speciální škola. Její stavbu chce Liberecký kraj zahájit ještě letos. Navštěvovat budou školu zejména děti s poruchami autistického spektra.

„V tuto chvíli připravujeme se soutěž na rekonstrukci objektu, konkrétně jedné jeho poloviny. Měla by zde vzniknout speciální škola pro děti s poruchami autistického spektra, kde v posledních letech dochází k nárůstu počtu klientů,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Projekt počítá s vybudováním zhruba dvou desítek učeben, speciálních tříd a tréninkových pracovišť. Vzniknou tam také rehabilitační a relaxační místnosti a další zázemí pro žáky a učitele, jako je družina, výdejna obědů a jídelna, kabinety nebo sborovna. Částečná rekonstrukce čeká sociální zázemí, v plánu je i nové sociální zařízení pro imobilní a šatny. Stavbaři také vymění všechna okna.

Přestavba internátu na školu má odhadem přijít asi na 200 milionů korun, které má kraj již připravené v rozpočtu. „Nechceme se spoléhat na to, jestli získáme dotaci z IROP. Stavba by začala ještě letos a dokončena byla v příštím roce,“ poznamenal hejtman.

Kraj má již stavební povolení. „Výstavba školy je jednou z investičních priorit Libereckého kraje v letošním roce,“ podotkl náměstek pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti).

Budovu bývalého internátu má nyní Liberecký kraj v dlouhodobém pronájmu, jejím majitelem je město Liberec. Kraj by rád budovu směnil za jiný majetek, aby investovali do vlastního objektu, a ne do městského.

Budova, kterou chce kraj pro školu zrekonstruovat, stojí v zahradě nad fotbalovým stadionem U Nisy. Areál postavili na konci 19. století pro chudobinec a starobinec. Od roku 1953 sloužil jako koleje pro studenty liberecké univerzity, později jako internát pro středoškoláky. Budovy jsou tam dvě a obě patří městu, Liberecký kraj je má ale v dlouhodobém pronájmu. Od poloviny roku 2017 je objekt prázdný, kraj studenty soustředil v sousední budově a další kapacity nepotřebuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky autistické spektrum, Liberecký kraj, Liberec, škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z bývalého internátu v Zeyerově ulici vznikne škola pro děti s poruchami autistického spektra  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.