Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hygienici kontrolovali kvalitu vody v Lesním koupališti, kvůli otužilcům

S ohledem na stále větší zálibu lidí v otužování se hygienici rozhodli prověřit kvalitu vody v Lesním koupališti v Liberci. Reagovali tak na žádost party otužilců, kteří pravidelně chodí na Lesní koupaliště a voda jim připadala nezvykle oranžová.

„Požádali jsme o spolupráci Laboratoř chemických sanačních procesů Technické univerzity v Liberci, která zjistila, že se ve vodě v hojném počtu vyskytují mikroskopické řasy zlativky,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Podle konzultačního vyjádření SZÚ Praha se Dinobryon častěji objevuje právě v chladnějším období a obecně je jejich výskyt spojován s čistějšími rezervoáry.

Hygienici zašli v uplynulém na kontrolu několikrát za sebou a při opakované návštěvě Lesního koupaliště již nebyla oranžová barva příliš zřetelná. „Příčinou mohla být silná vrstva ledu nebo skutečnost, že se kolonie zlativek přesunuly do nižších vrstev vodní nádrže,“ vysvětlila Balašová.

Plavci v ledových vodách se však nemusí zlativek nijak zvlášť obávat. „Případy zdravotních potíží po koupání ve vodě s výskytem řas zlativek nejsou známy, nicméně nadšení otužilci mohou pozorovat na kůži slabý slizký povlak, případně mohou identifikovat zápach po rybině,“ popsala Jarmila Petříčková, ředitelka odboru hygieny obecné a komunální KHS LK, a poznamenala: „Vzhledem k doporučené době strávené v chladné vodě do tří minut a k obecnému doporučení, že otužování je vhodné pro zdravé jedince a naopak není doporučováno osobám s kardiovaskulárními problémy a pacientům trpícím vysokým krevním tlakem, hodnotíme riziko zdravotních potíží jako nízké.“

Při návštěvě koupališti také hygienici narazili na jedno z otužilců, který dal několik rad nováčkům. „Určitě se snažte nechodit sami. Nebezpečí nepředstavují jenom nenadálé zdravotní potíže z důvodů, o kterých nevíte, ale vážným nebezpečím mohou být namrzlé schůdky. Ve tmě určitě použijte čelovku, abyste mohli terén dostatečně obhlédnout,“ poradil plavec Jan.

K dalším oblíbeným plochám pro otužování v Libereckém kraji patří například Vesecký rybník, přehrada Mšeno, řeka Jizera v Semilech, koupaliště v Dubici v České Lípě a vodní nádrž Naděje u Cvikova. Oblíbená bývá rovněž přehrada Harcov, která je však v současné době vypuštěná.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky otužilci, koupání, Liberec, hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolovali kvalitu vody v Lesním koupališti, kvůli otužilcům  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.