Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přes čtyřicet malých prodejen v obcích získá podporu na svůj provoz

Krásný Les, Proseč pod Ještědem, Bezděz, Dubice, Kobyly, Kruh, Dlouhý Most a mnohé další místní prodejny v malých obcích budou podpořeny dotací na provoz. Žadatelů o příspěvek na chod malého obchodu je celkem 44, kteří získají finanční dotaci z programu Obchůdek+. Podpora bude ve výši 4,4 milionu korun.

„Letos jsme obdrželi čtyřicet čtyři žádostí, což je přibližně stejně, jako v minulém roce. Žadateli jsou nejčastěji provozovatelé obchodů, ale v několika případech i obce a dva žadatelé mají zájem o dotaci každý na dvě prodejny. Podle pravidel jejich podporu musí ještě schválit zastupitelstvo. Ostatní již dotaci mají jistou, protože splnili kritéria,“ uvedl Jiří Ulvr (Starostové pro LK), radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje Libereckého kraje.

Celkem si zájemci požádali o bezmála pět milionů korun, což je víc, než kolik je v dotačním programu k dispozici, a tak bude přiznaná částka pokrácen o 10,01% do výše alokace a zaokrouhlena na celé koruny.   

Peníze z dotací mohou provozovatelé využít například na mzdy zaměstnanců, zaplacení nájemného či energií a letos nově i na nákup neinvestičního majetku, třeba regálů do prodejny nebo pultu a podobně.

„Vnímáme, že prodejny nejsou v obcích často jen místem, kam si lidé chodí něco koupit, ale i komunitním centrem, kde se lidé setkávají. Tak je rádi podpoříme,“ poznamenal Ulvr.

I přesto trend zavírání malých prodejen v obcích zůstává, protože se neuživí. „Do malého obchodu si skočím jen pro něco, co mi chybí, ale velký nákup tam neudělám. Třeba ve vesnici, kde máme chalupu, je taková malá prodejna a většinou tam kupujeme rohlíky, mléko nebo noviny a to je všechno,“ popsala Lenka Poláková z Liberce svou zkušenost.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky prodejny, vesnice, Liberecký kraj, podpora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes čtyřicet malých prodejen v obcích získá podporu na svůj provoz  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.