Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Liberecké parky se připravují na jaro. Vysadili do nich habr či platan

S blížícím se jarem prochází liberecké parky omlazovací kůrou. Kromě potřebných prořezů jsou vysazovány nové stromy a zahradníci připravují i záhony pro další květiny.

Arboristického ošetření se po několika letech dočkaly dřeviny v parku Clam-Gallasů, který byl v minulém roce, pro svou mimořádnou hodnotu, jakožto pozůstatek nejstarší parkové plochy v Liberci, vyhlášen jako Významný krajinný prvek.

„V rámci pěstebních opatření došlo k odstranění tří dřevin, jejichž stav nedovoloval setrvání na stanovišti a byla provedena výsadba čtyř nových stromů. Při výběru náhradních výsadeb bylo přihlíženo k místním podmínkám i probíhající změně klimatu,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová. V parku Calm-Gallasů nově poroste například habr obecný nebo platan javorolistý, ale i méně obvyklé dřeviny, jako je katalpa trubačovitá nebo fialkově kvetoucí paulovnie plstnatá.

Údržbou prošlo i náměstí Českých bratří, kde mimo arboristického ošetření stromů došlo k úpravě stanoviště pro Liberec tolik typických rododendronů, spočívající v doplnění rašeliny a jejího zakrytí štěpkou, což má zajistit rostlinám potřebnou vláhu.

V neposlední řadě arboristické práce proběhly v parku Na Rybníčku a posledním ošetřovaným parkem se stala trojúhelníková parková plocha v ulici Ještědská, kde byly kvůli bezpečnosti pokáceny některé stromy a dřeviny podrůstající a zakrývající spodní partie dominantní lipové aleje. „Nově zde byl vysazen jeden javor mléč, ostatní náhradní  výsadby budou vysazeny na jinou plochu v rámci katastru města,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky strom, dřevina, Liberec, parky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahradníci? V Liberci? Tohle slovo si snad ani neberte do huby.

Úterý, 21. února 2023, 11:55Odpovědět

Liberecké parky se připravují na jaro. Vysadili do nich habr či platan  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.