Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Světlé pod Ještědem - Rozstání hořel rodinný dům. Dva lidé se nadýchali kouře

, aktualizováno 22. února 2023, 13:00

Ve Světlé pod Ještědem – Rozstání v úterý 21. února večer zasahovali hasiči u požáru rodinného domu. Hořel začal po osmé hodině večer, před jedenáctou byl požár pod kontrolou. Požářiště hlídali hasiči do ranních hodin. Dva lidé se nadýchali kouře, jeden byl převezen do nemocnice.

Hasiči krátce po příjezdu na místo vyhlásili 2. poplachový stupeň z důvodů zasažení celého objektu požárem. „S jedním vodním proudem se snaží hasiči dostat do půdního prostoru, který je nejvíc zasažen. Na míst v tuto chvíli zasahuje sedm jednotek hasičů,“ informoval kolem půl desáté večer Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje (HZS LK) na twitteru. 

Před desátou hodinou hasiči navýšili počet vodních proudů, přeskupili výškovou techniku tak, aby se dostali blíž k ohnisku požáru, které se nachází ve střešní konstrukci.

Hasiči následně přistoupili k rozebírání střešní konstrukce z automobilového žebříku stanice HZS Liberec. „Objekt odvětráváme za pomoci přetlakové ventilace. Zasahujícím hasičům byly dovezeny náhradní tlakové lahve pro na místě používanou dýchací techniku," doplnili před půl jedenáctou hasiči informace z místa zásahu. K proniknutí k ohnisku požáru nacházejícímu se ve střešní konstrukci museli hasiči přistoupit k rozebrání konstrukce střechy, která byla vyplněna silnou vrstvou izolace a na střeše se dále nacházely solární panely. 

Hasiči také vynášeli majetek z částí domu, které nebyly zasaženy požárem. Vyvezen byl z objektu i nepoškozený osobní automobil. „Lokalizace požáru nastala po necelých dvou a půl hodinách od nahlášení, a to v 22:47 hodin. Po likvidaci požáru, kterou velitel zásahu oznámil na krajské operační středisko v 23:19 hodin, byl do ranních hodin nařízen dohled nad požářištěm místní dobrovolné jednotce ze Světlé pod Ještědem – Rozstání," doplnila zastupující tisková mluvčí HZS LK Eva Klímová.

Jeden člověk s lehčím poraněním byl převezen do liberecké nemocnice na chrirgickou abulanci," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Šlo o popálenou osobu, kterou z hořícího rodinného domu zachránil příslušník HZS Libereckého kraje. Ten jako člen místní dobrovolné jednotky okamžitě zareagoval na vzniklou situaci a neváhal v době svého volna přispěchat na pomoc. Oběma osobám vyvedeným z domu byla z důvodu nadýchání se zplodinami hoření poskytnuta kyslíková terapie.

Na místo se dostavil vyšetřovatel příčin požárů a příčina vzniku požáru zatím zůstává v šetření. „Předpokládaná výše škody na objektu se vyšplhala na 3 miliony korun, uchráněné hodnoty čítají 8 milionů korun," dodala Klímová.

Na místě zasahovala jednotka ze stanice HZS Liberec, dále dobrovolní hasiči z jednotek obcí Český Dub, Křižany, Osečná, Světlá pod Ještědem – Rozstání, Všelibice a Liberec – Horní Hanychov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LK

Štítky požár, Rozstání, hasiči, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Světlé pod Ještědem - Rozstání hořel rodinný dům. Dva lidé se nadýchali kouře  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.