Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město získalo na obnovu Linserky dotaci, její vzkříšení ale tak rychlé nebude

Město Liberec uspělo s žádostí o dotaci na kulturní a kreativní centrum Linserka. Od ministerstva kultury obdrží na Linserku příspěvek ve výši 31 milionů korun. Neznamená to ovšem, že se v dohledné době v dolním centru města otevře nový prostor pro veřejnost.

Město Liberec v lednu vypsalo veřejnou zakázku na komplexní zajištění projekčních prací v přípravné a realizační etapě projektu. Teprve poté, až bude jasné, kdo uspěl a jak vypadá vítězný návrh, se bude řešit co dál.

„Čeká nás ještě řešení spousty souvisejících otázek. Není to pouze o tom, že se opraví dům. Musí se také vymyslet do detailu jeho využití, k čemuž nám napomůže projekt. Zároveň tím, že jsme získali dotaci na kulturní a kreativní centrum, jsme svázáni podmínkami,“ vysvětlila náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO).

Tak jak to u dotacemi podpořených staveb bývá, nelze je využít libovolně, ale je nutné dodržet jasná kritéria. A tak například nelze část Linserky využít k výdělečné činnosti nebo naopak je nutné, aby v ní sídlily organizace, které nabízí kreativní činnost, což už vyplývá i z názvu dotačního titulu. „A tak například nelze prostory pronajímat stálé organizaci. Uvnitř má fungovat coworking, tedy střídání kreativních činností, a ne pevně dané kanceláře,“ poznamenala náměstkyně. Ruku v ruce s tím jde tak i problematika zajištění provozních nákladů centra Linserka.   

„Linserka bude důležitým startovacím projektem pro obnovu městského brownfieldu spodního centra města, tak zvaného Papírového náměstí. Předkládaný krok je výsledkem meziodborové spolupráce statutárního města, externích spolupracovníků Evropského hlavního města kultury, Technické univerzity v Liberci a Libereckého kraje. Kromě významu aktivace kulturně kreativní obytné čtvrti, bude Linserka i jedním z budoucích pilířů organismu kulturně kreativních center různého zaměření se spádovou oblastí celého Libereckého kraje,“ uvádí k projektu Kancelář architektury města, která se podílela na zadání projektu. Zároveň jde o první etapu iniciace vzniku kreativní čtvrti "Papírák2030" jako místa setkávání kreativců, obyvatel a turistů.

Postupná transformace „bývalé továrny Linser“ na kulturní a kreativní centrum by měla být podle předpokladu finálně dokončena, tedy stavebně zhotovena i vnitřně vybavena, do září roku 2025.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky dotace, Liberec, projekt, Papírové náměstí, Linserka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na peníze raději nesahejte. Leda že Šolc půjde dřív sedět za Centrum Buriana , svině radniční. Tohle je válka.

Pátek, 3. března 2023, 14:29Odpovědět

Město získalo na obnovu Linserky dotaci, její vzkříšení ale tak rychlé nebude  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.