Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Naivním divadle chystají rekonstrukci kotelny, ušetří tak peníze za plyn

Rekonstrukci kotelny připravují v libereckém Naivním divadle. Cílem obnovy je uspořit za energie, zejména za plyn, jímž se divadlo vytápí. Napomůže tomu i výměna kotle.

Modernizace kotelny zahrnuje výměnu atmosférického kotle z roku 2003, který nahradí kondenzační, což přinese snížení spotřeby plynu asi o patnáct procent. Obnovou projdou i technologická zařízení a ovládací prvky regulace, které bude možno programovat na dálku. Součástí rekonstrukce je i vyvložkování komína a rozšíření topných okruhů.

Divadlo zaplatí část rekonstrukce ze svého rozpočtu, celkové odhadované náklady jsou 850 tisíc korun. Dotaci ve výši 530 tisíc korun pak poskytne na nový kotel Liberecký kraj.

Liberecký kraj podpořil Naivní divadlo Liberec již v předešlých letech, a to dotací ve výši 400 tisíc korun na zakoupení osvětlovacího pultu a dotací ve výši půl milionu korun na výměnu hlavního zvukového systému v divadelním sále.

„Díky dohodě mezi statutárním městem Liberec a Libereckým krajem se daří postupnými kroky obnovovat vybavení obou libereckých divadel. Kromě zařízení a vybavení, které je převážně technického rázu a pro běžného diváka spíše neviditelné, mohli lidé zaznamenat například výměnu sedadel a židlí v Divadle F. X. Šaldy, která byla financována právě z této dotace a výrazně zlepšila divácký komfort,“ uvedla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na společném financování příspěvkových organizací v oblasti kultury, které mají nadregionální význam, se kraj dohodl spolu s městem Liberec. Liberecký kraj se zavazuje přispívat na investice a opravy libereckému Divadlu F. X. Šaldy a Naivnímu divadlu Liberec částkou 5 milionů korun po dobu deseti let, počínaje rokem 2022. Příspěvek na činnost divadel ze strany kraje činí 2 miliony.

„Je naší společnou odpovědností, aby instituce, jakými jsou divadla či knihovny, fungovaly a měly do budoucna co nejlepší podmínky pro další rozvoj. V podpoře příspěvkových organizací pokračujeme i poté, co jsme do své správy převzali libereckou zoologickou a botanickou zahradu. Kraj přispěje botanické zahradě na provoz ze svého rozpočtu částkou 26.480.000 korun. Provozní příspěvek z krajského rozpočtu pro zahradu zoologickou je 69.163.000 korun,“ dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Ohodnoť článek

Foto Naivní divadlo Liberec

Štítky divadlo, kotelna, Naivní divadlo, rekonstrukce, Liberecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Naivním divadle chystají rekonstrukci kotelny, ušetří tak peníze za plyn  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.