Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Raspenavě vyrostl nový domov pro hendikepované. Budou tu žít jako rodiny

Útulné pokoje, jídelna i kuchyňka, koupelna, bezbariérové prostory, krásné okolí i útulno. Takový je nový domov v areálu příspěvkové organizace Domov Raspenava, do které se už za pár dní nastěhuje osmnáct klientů. Jde vesměs o děti a imobilní osoby s poruchami autistického spektra. Po takřka čtyřiceti letech organizace, jež se o ně stará opouští ústavní prostory a stěhuje se do domu, kde vytvoří čtyř a pětičlenné rodiny.

Útulné pokoje, jídelna i kuchyňka, koupelna, bezbariérové prostory, krásné okolí i útulno. Takový je nový domov v areálu příspěvkové organizace Domov Raspenava, do které se už za pár dní nastěhuje osmnáct klientů. Jde vesměs o děti a imobilní osoby s poruchami autistického spektra. Po takřka čtyřiceti letech organizace, jež se o ně stará opouští ústavní prostory a stěhuje se do domu, kde vytvoří čtyř a pětičlenné rodiny.

„Moderní bezbariérové pavilony v Domově Raspenava vyhovují požadavkům současné doby. Jsem rád, že se tam klientům bude žít o poznání lépe a komfortněji,“ dodal Petr Tulpa (Starostové pro LK), náměstek pro resort sociálních věcí.

Nové bydlení je ve čtyřech jednopodlažních pavilonech propojených centrální chodbou. Jeden objekt poslouží jako kuchyně a stravovna a v dalším bude provozní zázemí a společenské prostory. Na východní straně bude umístěn vstup a vjezd do areálu, zatímco jižní plocha je navržena jako zahrada. V každé domácnosti je k dispozici kuchyňka, společný obývací pokoj a jednolůžkové pokoje. Pokoje pro děti s poruchami autistického spektra jsou koncipovány jako bezpečné, s měkkým obložení stěn. Ze všech bytů je vstup na terasu.

„Začátkem dubna se do nového objektu nastěhuje 18 klientů a po 36 letech opustí dosavadní prostory, které jsou pro imobilní klienty a děti s poruchami autistického spektra nevyhovující. Domov Raspenava má vlastní stravovací provoz, nová jídelna bude sloužit nejen dětem, které zde budou bydlet, ale i dospělým klientům, kteří využívají ambulantní služby sociálně terapeutických dílen,“ dodala Květa Kutílková, ředitelka Domova Raspenava.

Domov Raspenava poskytuje péči 29 lidem (nové prostory pro 18 klientů a k tomu ještě dva byty) ve věku od 3 do 26 let s mentálním postižením, s poruchou autistického spektra a s kombinovaným postižením. Vybudováním nového objektu v Raspenavě pokračuje Liberecký kraj v projektu transformace sociálních služeb.

„Projektový záměr Liberecký kraj schválil již v červnu roku 2016. Těší mě, že se nám podařilo výběrem vhodného zhotovitele snížit předpokládanou hodnotu celé zakázky. Vybírali jsme z devíti uchazečů,“ vysvětlil Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. Celková cena kompletního projektu včetně vybavení činila 76,77 milionu korun včetně DPH. Z toho 50.990.145 korun tvoří evropská dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a 2.999.420 korun pak státní příspěvek. Zbytek peněz poskytl kraj. Výstavba prostorů začala v létě roku 2021 a skončila v březnu letošního roku. Stavební práce provedla firma CL-EVANS s.r.o.

„Domov Raspenava je dalším příkladem takzvané transformace sociálních služeb, která znamená přeměnu nedůstojných podmínek života zdravotně a tělesně postižených a jejich nasměrování blíž k běžnému životu. Díky tomuto procesu vznikají moderní bydlení komunitního typu, která pomáhají postiženým lidem co nejvíc se přiblížit normálnímu životu, jaký vedou zdraví lidé,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky Raspenava, domov, rodina, autistické spektrum, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Raspenavě vyrostl nový domov pro hendikepované. Budou tu žít jako rodiny  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.