Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Policie odložila případ otravy krve pacientů v Nemocnici Frýdlant

Policie odložila případ otravy krve pacientů v Nemocnici Frýdlant z roku 2018. Konkrétního viníka nenašla, věc kvalifikovala jako přestupek. Informaci přinesla televize Nova. Podle ní nyní onemocněným pacientům chodí dopisy s takovýmto vyrozuměním. Otravou krve onemocnělo devět z 24 pacientů operovaných ve frýdlantské nemocnici od 26. do 28. listopadu 2018. Nikdo nezemřel.

Policie, která okolnosti otravy vyšetřovala, odložila případ už v září 2019. Kriminalisté příčinu neodhalili, případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin. Na základě stížnosti pacientů se tím policie ale začala znovu zabývat a dozorující okresní státní zástupkyně na základě znaleckých posudků shledala důvody pro zahájení trestního stíhání šesti zdravotníků. Uvedla dále televize Nova

Loni v září krajský státní zástupce stíhání zastavil, zdůvodnil to neprůkaznými závěry znalců. „Z odůvodnění je patrné, že státní zástupce rozhodující o stížnosti sice akceptoval znalecký závěr, že v rozhodné době bylo ve frýdlantské nemocnici nesprávně nakládáno s léčivem Propofol. Z neurčitých závěrů znalců však nebylo možné, v potřebné míře pravděpodobnosti a přesvědčivosti, dovodit, že právě toto závadové nakládání bylo bezprostřední příčinou poškození zdraví u pacientů," uvedl tehdy vedoucí Okresního státního zastupitelství v Liberci Lukáš Pauldura.

V době otravy byla provozovatelem Nemocnice Frýdlant společnost EUC, která pacienty odškodnila. Začít operovat mohli ve Frýdlantu znovu až v únoru 2019, od 1. července provoz převzala Krajská nemocnice Liberec. „Závěry šetření Policie ČR respektujeme a dále se k věci nebudeme vyjadřovat," sdělila televizi Nova mluvčí společnosti EUC Eva Pánová.

Poškození pacienti měli po operacích otravu krve, šlo přitom o různé operace - kolena, žlučníku či gynekologické zákroky. Pacienty operovaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, na zákrocích se podíleli různí anesteziologové i různé sestry. Pacienty s otravou bylo nutné převézt do nemocnic v Liberci a Jablonci nad Nisou, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustila liberecká nemocnice v lednu 2019.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky ČR, kriminalita, nemocnice, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie odložila případ otravy krve pacientů v Nemocnici Frýdlant  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.