Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj začíná osazovat střechy svých budov fotovoltaikou, dostanou ji zejména školy

Gymnázium v České Lípě či Jablonci nad Nisou, krajský úřad v Liberci, středisko záchranářů v Hrádku nad Nisou. Na těchto místech se mají v dohledné době objevit na střechách fotovoltaické střešní systémy, které zajistí dostatek energie.

Prvním z míst, kde chce nechat kraj instalovat fotovoltaický systém je českolipské gymnázium v Žitavské ulici. „Celkem se bude jednat o 70 fotovoltaických panelů o výkonu 30,1 kilowattpeak. Vyrobená elektrická energie bude sloužit především pro vlastní spotřebu školy, přebytky půjdou do distribuční sítě,“ uvedl Jiří Ulvr (Starostové pro LK), radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje Libereckého kraje. Žádost o podporu projektu nyní kraj podává do výzvy z Programu životní prostředí Ministerstva životního prostředí.

Celkem by měl projekt přijít na více než a dva a půl milionu korun, kdy spolufinancování kraje bude 1. 723 tisíc a z dotace EU bude pokryto 820 tisíc. Platby jsou rozloženy do tří let.

Kraj chce umisťovat fotovoltaiku i na další střechy svých objektů. „Našim cílem je osadit fotovoltaiky na střechy škol, domovů seniorů a dalších objektů tam, kde to statika dovoluje, o maximálním možném výkonu, který jsme schopni beze zbytku okamžitě využít. V letošním roce budeme osazovat fotovoltaiky na střeše budovy D Krajského úřadu Libereckého kraje, na střeše Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou anebo výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje v Hrádku na Nisou,“ vyjmenoval Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Z dalších vytipovaných objektů lze jmenovat zejména školy, například průmyslová škola technická v Jablonci nad Nisou, odborná škola na Jablonecké ulici v Liberci či speciální logopedická škola v Liberci. Tam všude chce kraj do budoucna pořídit fotovoltaiku na zajištění energie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky fotovoltaika, energie, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj začíná osazovat střechy svých budov fotovoltaikou, dostanou ji zejména školy  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.