Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na obnovu památek v kraji půjde letos rekordní částka peněz

Nejvyšší sumu v historii vloží v letošním roce Liberecký kraj do záchrany a obnovy památek na svém území. Z dotačního programu podpoří jejich obnovu sumou téměř 24 milionů korun. Dalších více než 14 milionů pak poskytne ještě v individuálních dotacích.

„Letos můžeme rozdělit ještě více peněz než v letech minulých, zejména díky dobrému hospodaření kraj a vyšším daňovým příjmům. Myslím, že naše snaha podporovat obnovu památek se projevuje v celém Libereckém kraji,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V programu na záchranu a obnovu památek se letos sešlo na krajském úřadě 102 žádostí o dotaci, peníze získá 97 majitelů památek, kteří měli žádosti v pořádku. Pět z žadatelů bylo vyřazeno kvůli administrativnímu nesouladu. „Žadatelé dosáhnou z dotačního programu až na 350 tisíc korun dotace a žádat lze i na jednotlivé etapy,“ uvedla Vinklátová.

Celkově činí podpora obnov památek pro letošní rok 22.160.000 korun, výše nákladů 97 předložených projektů činí 72.679.753 korun.

Další peníze budou ještě rozděleny v rámci individuálních dotací. Menší podpora například půjde na pokračování obnovy Beranova hostince na Českodubsku, dále další etapu rekonstrukce klášterního areálu v Horní Polici, kde se dokončuje ambit a měla by následovat oprava postranního oltáře. V Raspenavě kraj podpoří další část opravy střechy kostela anebo v Jablonci nad Nisou obnovu plotu a oken Háskovy vily.  

„Pokud se nějaké finance podpoří, počítáme ještě s vyhlášením dotačního titulu na podporu stavebně – historického průzkumu,“ dodala náměstkyně.

Ohodnoť článek

Foto Visit Jablonec

Štítky památky, rekonstrukce, dotace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu památek v kraji půjde letos rekordní částka peněz  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.