Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Studenti na kolejích se opět mohou sprchovat bez obav z legionelly

Studenti obývající blok D harcovských kolejí se opět mohou bez obav sprchovat. Test na zvýšený výskyt legionelly, která se zde před časem objevila, vyšel dobře a nákaza již nehrozí.

Zvýšený výskyt legionelly byl objeven zhruba v polovině dubna na blocích D a A kolejí v Harcově a byl z toho důvodu hygieniky vyhlášen zákaz sprchování. Sprchovat se mohli studenti na bloku A opět od konce dubna, kdy vyšly testy dobře. Nyní přestal zákaz platit i pro ubytované v bloku D.

Výsledky posledních testů teplé užitkové vody na bloku D harcovských kolejí neprokázaly již žádnou přítomnost bakterií legionella. Výsledky laboratorních testů vedení kolejí ještě konzultovalo s krajskými hygieniky a poté informovalo ubytované o tom, že teplá voda je na bloku D v pořádku, a je tedy možné se opět sprchovat i teplou vodou bez omezení,“ informoval Radek Pirkl, mluvčí Technické univerzity v Liberci.

Hygienici kontrolují pravidelně výskyt legionelly ve všech ubytovacích zařízeních, bazénech či saunách a na podobných místech. Také na kolejích je její výskyt sledován pravidelně. „Při prokázání překročení hygienického limitu bezodkladně vydáváme zákaz používání teplé vody a vyzýváme provozovatele zařízení k nápravným opatřením. Poté provozovatel provádí kontrolu účinnosti dezinfekce rozvodů, a to laboratorním rozborem, jehož výsledek musí být v souladu s platnou legislativní úpravou. Často je to z naší strany o konzultační a edukační činnosti, která vyplývá z konkrétních situací daných rozvodným systémem a přítomným typem legionelly,“ vysvětlila Jarmila Petříčková, ředitelka odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Největší dopad na zdraví má Legionella pneumophila, která je spojována s onemocněním zvaným legionářská nemoc nebo pontiacká horečka zejména u osob se sníženou imunitou v souvislosti s vdechováním aerosolu při sprchování.

Ohodnoť článek

Foto Technická univerzita Liberec

Štítky koleje, Harcov, legionella, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti na kolejích se opět mohou sprchovat bez obav z legionelly  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.