Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obhájkyně u soudu uvedla, že bývalý europoslanec zakázky neovlivňoval

Závěrečnými řečmi pokračuje dnes v Liberci soud v dotační kauze, kde je mezi 11 obžalovanými i bývalý europoslanec Robert Dušek (ČSSD). Jeho obhájkyně Hana Riedlová dnes v závěrečné řeči uvedla, že Dušek dotační zakázky neovlivňoval, nežádal úplatky a žádné nepřijal. Požaduje proto zproštění obžaloby, státní zástupce navrhl Duškovi pět let vězení a peněžitý trest půl milionu korun. Duškovi hrozí až 12 let vězení.

Kauza se týká výstavby termálních lázní v Chrastavě, opravy hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a rekonstrukce Liberecké výšiny z let 2008 až 2012. Jde o projekty podpořené evropskou dotací, které jsou spojené se společnostmi skupiny Imstav a jejich majitelem Janem Imlaufem. Na dotacích bylo na tyto tři stavby vyplaceno bezmála 200 milionů korun. Státní zástupce viní obžalované ze sedmi trestních skutků, nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU.

Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohoda a Družstvo PLP Invest termální lázně, hotel i rozhlednu, jejichž výstavbu nebo opravu provedly jeho firmy ve zmanipulovaných zakázkách za evropské dotace. Dušek byl v té době europoslancem a spolu s tehdejším náměstkem libereckého hejtmana Martinem Seppem (také za ČSSD) podle obžaloby dostali od Imlaufa úplatek 12 milionů za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Oba to u soudu opakovaně popřeli s tím, že s Imlaufem měli špatné vztahy.

Tím dnes ve své závěrečné řeči argumentovala i Duškova obhájkyně. Uvedla, že v té době existovaly v liberecké ČSSD různé frakce, mezi nimiž byly velké politické i osobní neshody, kdy na jedné straně stál Dušek a na druhé Imlauf. „Nedovedu si představit, že by se (Dušek) domlouval s inženýrem Imlaufem, že bude ovlivňovat zakázky," uvedla Hana Riedlová. Podle ní není v předložených důkazech nic, co by svědčilo o Duškově vině s výjimkou toho, jak v telefonních odposleších o jejím klientovi hovořil Imlauf. „To nic není. To jsou hlášky, které jsou fabulované, protkané negativním postojem vůči panu Duškovi," dodala.

Státní zástupce v úterý v závěrečné řeči navrhl nejpřísnější trest 6,5 roku vězení pro Imlaufa. Pětileté vězení žádá nejen pro Duška, ale i pro Seppa. Nepodmíněný trest navrhl státní zástupce ještě pro další dva obžalované. Žádá 3,5 roku vězení pro Petra Skálu, který byl podle něj vykonavatel Duškových pokynů, a tři roky pro Marka Kuthana, což byl předseda představenstva Domu Pohoda. U zbývajících obžalovaných státní zástupce považuje za dostatečné podmíněné tresty, většinou v kombinaci s peněžitými. Vinu nepřiznal nikdo. Obhájci, kteří dosud závěrečnou řeč přednesli, žádají pro své klienty také zproštění obžaloby. Není příliš pravděpodobné, že dnes stihnou všichni přednést závěrečné řeči. Termín dalšího jednání zatím stanovený není.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, EU, soud, Liberec, podvod, Chrastava, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obhájkyně u soudu uvedla, že bývalý europoslanec zakázky neovlivňoval  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.