Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Turistická stezka u Turnova zůstane uzavřená kvůli sanaci skal asi až do srpna

Nejspíš po celou dobu sanace skalního masivu zůstane kvůli bezpečnosti uzavřený úsek oblíbené stezky v Českém ráji, která vede podél řeky Jizera v Dolánkách u Turnova k restauraci Zrcadlová koza. Práce začaly před měsícem, hotovo by mělo být nejpozději v polovině srpna.

Uzavřený je úsek mezi mostem přes Malou Jizeru a místem Pod Myšinou. „S ohledem na bezpečnost je nutné využít náhradní trasy. Můžete využít například cestu přes Metelkovy sady stezkou Myšinou směrem na Zrcadlovou kozu, v pozdějším jarním období je opět plánován také přívoz u Zrcadlové kozy," uvedla mluvčí turnovské radnice Marcela Jandová.

Turnov kvůli uzavření stezky i přes hlavní sezonu čelí kritice, podle starosty Tomáše Hockeho (Nezávislý blok) ale jinak postupovat nemohli. „Co se týče často diskutovaného termínu provádění stavby, tak mohu jen suše a pragmaticky konstatovat, že stavba je z cca 70 procent hrazena z Operačního programu Životní prostředí, a čekali jsme na přiznání dotace. Hned, jak jsme obdrželi akceptaci žádosti, byla podepsána smlouva a zahájena stavba," uvedl Hocke. Sanace nestabilních skal si vyžádá 3,4 milionu korun, dotace činí 2,32 milionu. „Bez peněz státu bychom museli cestu uzavřít. Jen tak dát do lesa 3,5 milionu korun je pro malé město typu Turnova skutečně mnoho peněz," dodal starosta patnáctitisícového města.

Skály je potřeba zajistit nad turistickou lesní stezkou v úseku dlouhém zhruba 350 metrů. Jde o svah, který má na výšku kolem 20 metrů a z něhož občas padalo kamení až na cestu. Při sanaci pracovníci vybrané firmy odstraní náletové dřeviny, odtěží nestabilní skalní bloky a očistí, ukotví a zajistí zbývající skály.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, příroda, rekreace, stavby, Český ráj, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanka Košeljová

Nádherná cesta. Jsou zde ale náhradní řešení, tak to není taková tragedie. Pořád lepší než rozbitá hlava.

Sobota, 20. května 2023, 08:38Odpovědět

Turistická stezka u Turnova zůstane uzavřená kvůli sanaci skal asi až do srpna  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.