Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vesnice získají skoro třicet milionů. Postaví za ně hřiště či opraví ulice

Sedmdesát sedm obcí z celého Libereckého kraje žádá peníze z Programu obnovy venkova. V rámci programu získají podporu ve výši téměř třiceti milionů korun. Někde za peníze postaví nové hřiště, jinde opraví chodníky, opraví zeď u hřbitova nebo obnoví historickou alej.

Celkem přišlo 110 žádostí. „Jednotlivé obce na území Libereckého kraje žádají o dotaci na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti, na komplexní úpravy návsí a náměstí, na obnovu a zřizování veřejné zeleně – parků, alejí a sadů, dále na opravu a výstavbu místních komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, mostků, zálivů autobusové dopravy či parkovišť. Svazky obcí předkládají žádosti o dotaci na vzdělávání a poradenství v oblasti rozvoje venkova a obnovy vesnice a na integrované projekty venkovských mikroregionů,“ popsal Jiří Ulvr (Starostové pro LK), krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Přímo od obcí dorazilo 98 žádostí, kdy kritéria pro podporu splnilo 72 projektů. V Jílovém u Držkova, Jestřebí, Prysku či Všeni pořídí nové, úspornější pouliční lampy, Bílý Potok pod Smrkem vybuduje nové multifunkční hřiště u základní školy, lidé v Tatobitech, Kravařích anebo Habarticích se dočkají opravených ulic, Horní Libchava obnoví historickou cestu – alej, která vede k Manušickým rybníkům a v Brništi opraví hřbitovní zeď.

Dvanáct žádostí si o podporu podaly svazky obcí a všechny byly výběrovou komisí podpořeny. Mikroregion Císařský kámen si tak bude moci pořídit nové vozidlo s pracovní plošinou, Mikroregion Český ráj zase získá společné technické vybavení, které budou obce využívat například při kulturních a sportovních akcích. Mikroregion Jizera nakoupí společnou komunální techniku a vybavení na udržování veřejných prostranství.

Dotace jsou určeny pro venkovské obce v Libereckém kraji tak, jak je definuje Strategie rozvoje Libereckého kraje 2021–2027. Podle ní je to 182 obcí, které v součtu představují 25 % obyvatelstva a 69 % rozlohy Libereckého kraje. Konečné rozhodnutí o poskytnutí dotací ještě musí schválit zastupitelstvo.

Těší mě, že částka, kterou kraj dává do Programu obnovy venkova, je řadu let víceméně stabilní a nezaznamenává výraznější výkyvy. Ta letošní je totožná s částkou z roku 2019, kdy byla nejvyšší v historii kraje, přes 29 milionů korun. Minulý rok kraj rozdělil přes 26 milionů, v roce 2021 to bylo 27,2 milionu. Roku 2020 příspěvek kvůli restrikcím přijatým k udržení vyrovnaného krajského rozpočtu v souvislosti s koronavirovou pandemií činil pouze 20 milionů a v roce 2018 kraj poskytl přes 28 milionů korun,“ poznamenal hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky vesnice, podpora, dotace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnice získají skoro třicet milionů. Postaví za ně hřiště či opraví ulice  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.