Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dobrovolní hasiči dostanou peníze na akce, nové vozy i nákup vybavení

Bezmála dvacet milionů korun je připraveno na podporu sborů dobrovolných hasičů v Libereckém kraji. Připraveny jsou tři dotační programy, které podpoří jednotky požární ochrany v regionu. Čtvrtý z programů je na podporu prevence kriminality.

Na území Libereckého kraje působí celkem 222 jednotek požární ochrany, a to 212 dobrovolných a 10 profesionálních. Vedle toho v regionu funguje jedna profesionální jednotka podniku Správa železnic, tedy liberecký Hasičský záchranný sbor Správy železnic v Liberci a dále 4 podnikové jednotky dobrovolných hasičů. Sborů dobrovolných hasičů je v Libereckém kraji zaregistrováno celkem 293.

Zájem o podporu je mezi dobrovolnými hasiči velký. Například v programu, kde lze využít peníze na nákup a opravy cisternových automobilových stříkaček, dopravních automobilů či na vybavení a výstavbu objektů, přijal krajský úřad v průběhu března celkem 185 žádostí, z nichž podmínky splnilo 179 žadatelů.

Dalších 86 žádostí přišlo do programu určeného na podporu sportovní a kulturní činnosti pobočných spolků Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Libereckého kraje. Zde chtějí žadatelé finančně podpořit sportovní akce, letní tábory, soustředění mladých hasičů nebo kulturní akce. Všechny žádosti byly schváleny.

Třetí z programů je určený obcím, na činnost jednotek požární ochrany a jeho účelem je vytvoření pracovních míst v jednotkách a jejich finanční zajištění. Podmínky stanovené Statutem Dotačního fondu Libereckého kraje splnily dvě žádosti, od měst Dubá a Harrachov. Oběma žadatelům odsouhlasila odborná komise poskytnout finanční podporu v celkové výši 700 tisíc korun.

Hasiči se denně vystavují rizikům a čelí nebezpečným situacím, jako jsou požáry, dopravní nehody, živelní katastrofy a další krizové situace. Chrání majetek a životy dobrovolně ve svém volném čase a nad rámec své práce. Podpora hasičských jednotek je proto zásadní, protože jim zajišťuje kvalitní podmínky i moderní techniku pro jejich činnost,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Čtvrtá z podpor je zacílena na prevenci kriminality. Podmínky splnilo celkem 7 žádostí. Mezi úspěšné žadatele patří například město Český Dub s projektem Intervence při závažném chování žáků nebo statutární město Jablonec nad Nisou, který finanční prostředky použije na prevenci v oblasti kyberkriminality páchané na seniorech.  

Ohodnoť článek

Foto Hasiči Hrádek

Štítky hasiči, dotace, podpora, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči dostanou peníze na akce, nové vozy i nákup vybavení  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.