Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Libereckém kraji ubylo penzionů, kapacity ubytování se ale nezměnily

V Libereckém kraji ubylo penzionů, které nabízejí turistům ubytování. Celková lůžková kapacita v kraji se ale výrazně nezměnila, přibylo míst v hotelech.

V loňském roce nabízelo v kraji ubytování 992 hotelů, penzionů, kempů a chatových osad, o 35 méně než v roce 2021. Celková kapacita 47.155 lůžek, byla ale jen o 14 lůžek nižší. Podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), mají v kraji stále dominantní postavení penziony, kterých bylo 490, o šest procent méně než o rok dřív.

Počet pokojů a lůžek se snížil především v penzionech, kde ubylo 184 pokojů a 569 lůžek, tento pokles však kompenzoval zejména nárůst kapacit v hotelech. V těch přibylo 183 pokojů s 574 lůžky," doplnila Hana Koťátková z Krajské správy ČSÚ v Liberci. Největší lůžková kapacita tak stále navzdory úbytku zůstává v penzionech, kde je přes 32 procent kapacit, 29 procent lůžek je v hotelech. Hotely nabízejí 13.717 lůžek, z toho přes 60 procent je v tříhvězdičkových a zhruba čtvrtina ve čtyřhvězdičkových. Žádný pětihvězdičkový hotel v Libereckém kraji není.

Navzdory loňskému poklesu jsou ale ubytovací kapacity v kraji stále vyšší než v předcovidovém roce 2019. Ubytování tehdy v kraji nabízelo 895 hromadných ubytovacích zařízení, z toho 157 bylo hotelů a 410 penzionů, s celkovou kapacitou 42.821 lůžek. Počet hotelů v kraji vrostl za poslední tři roky o 20 na 177, kapacita se zvýšila o 343 lůžek na 13.717. Počet penzionů je ve srovnání s rokem 2019 vyšší o 80, lůžková kapacita v penzionech vzrostla téměř o čtvrtinu na 15.123 lůžek.

Statistiky ukazují, že nároky hostů stoupají, z bezmála 1,114 milionu turistů, kteří se loni v Libereckém kraji ubytovali, zvolilo 48 procent hostů hotel. Pětina návštěvníků kraje zvolila hotel čtyřhvězdičkový, přestože jich je v kraji jen 33 a disponují 3710 lůžky. Necelá čtvrtina turistů zvolila tříhvězdičkový hotel, kterých je v kraji 115 a mají 8529 lůžek. Do penzionu zamířila pětina hostů kraje a téměř 16 procent návštěvníků zvolilo za místo svého pobytu kemp nebo chatovou osadu.

S koronavirem vzrostl v Libereckém kraji zájem o vlastní rekreační apartmány, potvrzuje to například developerská společnost Crescon, která staví rezidenční komplex s hotelovými službami Aldrov Apartments & Resort ve Vítkovicích v Krkonoších na Semilsku. Na jaře dokončili první etapu se 64 apartmány ve třech domech, kde zbývá několik volných apartmánů. Ze 75 bytů druhé etapy, která se staví, je prodáno 90 procent, uvedla mluvčí společnosti Michaela Muczková. Ze 139 bytů, které areál nabídne, je neprodaných 17 apartmánů.

Liberecký kraj patří k oblíbeným rekreačním oblastem, v zimě míří turisté hlavně do Jizerských hor a Krkonoš, v létě také do Českého ráje nebo k Máchovu jezeru. Realitní trh potvrzuje, že se někteří provozovatelé rekreačních objektů zbavují. Podle informací z webu Sreality.cz je v kraji aktuálně v nabídce šest desítek komerčních objektů určených k ubytování. Vedle desítek penzionů zejména v Jizerských horách a Krkonoších, ale také u Máchova jezera, je v nabídce například tříhvězdičkový hotel v Liberci nebo kemp u Máchova jezera.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, turistika, reality, Liberecký, ČSÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji ubylo penzionů, kapacity ubytování se ale nezměnily  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.