Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na slavnostech ve Frýdlantu kontroly odhalily jen minimum prohřešků

Jedna z největších událostí posledních týdnů, Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantě, neunikla pozornosti kontrolorů z Krajské hygienické stanice Libereckého kraje (KHS LK). Své kontroly zaměřili na prodejce občerstvení, kde je zajímalo zejména skladování potravin a na stánkaře s výrobky, u kterých je zajímaly dokumenty a správné označení zboží.

Zkontrolovali celkem 17 jednorázových stánků s občerstvením umístěných především na náměstí města. Zaměřili se na skladování potravin, teploty uchovávaných rozpracovaných surovin, potravin a hotových pokrmů, data použitelnosti a minimální trvanlivosti, dodržování zásad osobní hygieny, dodržování zásad provozní hygieny a zásobování vodou.

Porušení právních předpisů shledali zaměstnanci odboru hygieny výživy KHS LK ve 2 případech, kdy se jednalo o neoznačené rozpracované polotovary, které nebyly vhodným způsobem označeny datem výroby a datem spotřeby. Provozovatelé přijali opatření k nápravě, nicméně budou uloženy pokuty,“ informovala mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Kontroloři prověřovali kromě stánkařů i to, jaké bylo pro návštěvníky frýdlantských slavností k dispozici sanitární zařízení, tedy toalety a možnost umýt si ruce. Jak to bylo připraveno pro prodejce ze stánků, prověřovali zdravotní průkazy u prodejců potravin a podobně.  

Jsem velmi ráda, že za KHS LK mohu říci, že Město Frýdlant poskytlo provozovatelům i návštěvníkům dobré zázemí, že provozovatelé stánků s občerstvením se svědomitě připravili a tam, kde byly nějaké nedostatky se nám podařilo najít lepší řešení tak, abychom v co největší míře zabránili negativním zážitkům v podobě alimentárních onemocnění, která obecně vznikají jako následek zejména špatného skladování potravin, nedodržení správné manipulace s nimi a samozřejmě jako důsledek nesprávné provozní hygieny či osobní hygieny,“ zhodnotila Alena Patková, pověřená řízením odboru hygieny výživy předmětů běžného užívání.

Kontroloři navštívili také 6 stánků s kosmetikou, keramikou určenou pro styk s potravinami a výrobky pro děti do 3 let. Zajímali se o správnost příslušné dokumentace a značení dozorovaných výrobků. U čtyř prodejců shledali nedostatky v podobě chybějících dokumentů a klamání spotřebitele. U dvou výrobců z Libereckého kraje nyní běží lhůta pro doložení příslušných chybějících dokumentů na hygienickou stanici, konkrétně prohlášení o shodě u výrobce užitkové keramiky a doložení zhodnocení bezpečnosti (atesty, certifikáty atd.) u výrobce glycerínových mýdel.

V obou případech se jednalo o porušení legislativních požadavků a o klamání spotřebitele, neboť mýdla jsou kosmetickým přípravkem podle definice o kosmetice a keramické hrnky a misky jsou vzhledem zjevně určeny k tomu, aby přicházely do styku s potravinami a není je proto možné nabízet zákazníkům jako dekorativní předměty. V případě výrobce kosmetických přípravků a výrobce užitkové keramiky, jejichž sídla nejsou v Libereckém kraji, byl předán podnět místně příslušné hygienické stanici,“ vysvětlila Alena Machková, vedoucí oddělení předmětů běžného užívání KHS LK.

Ohodnoť článek

Foto Město Frýdlant

Štítky kontroly, slavnosti, hygiena, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na slavnostech ve Frýdlantu kontroly odhalily jen minimum prohřešků  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.