Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jablonci mají lidé bez domova k využití veřejný sprchomat

V Jablonci nad Nisou, u azylového domu organizace Naděje, mají lidé nově k dispozici sprchomat. Jde o sprchovací box, který může využít kdokoli bude potřebovat. Jde o první zařízení tohoto druhu v kraji.

Sprchomat pořídilo pro potřeby Naděje a jejích klientů město Jablonec a přišel na půl milionu korun, použít jej ale kdykoli mohou i lidé, kteří služby Naděje nevyužívají. Sprchovací box je rozdělený na dvě místnosti, malou šatnu a vlastní koupelnu včetně toalety. Umístěný je vedle azylového domu v jablonecké ulici Za Plynárnou.

Kabina bude v provozu ve všední dny vždy od 8 do 15 hodin. Bude zamčená a klíče od ní bude mít k dispozici buď terénní pracovník nebo vedoucí azylového domu a půjčovat je bude po domluvě,“ popsala provoz Milena Havrdová, oblastní ředitelka Naděje.

První impuls sprchovací kabinu u azylového domu instalovat vznikl v době covidu. „Služby se zavíraly, nebo zavřené už byly, nikdo nikam nesměl, ani my jsme si nákazu do domu nechtěli vnést. A tady se ukázala potřeba podobnou službu mít,“ vysvětlila Havrdová a dodala, že někteří klienti Naděje dávají přednost anonymitě. „Proto nechtějí využít hygienické zařízení, které mají k dispozici v denním centru, nechtějí, aby je kontaktoval sociální pracovník, nechtějí uvádět své jméno a další údaje. Sprchová kabina jim tuto anonymitu nabízí.“

Azylový dům Naděje funguje v ulici Za Plynárnou už osm let. „Pokud jsem před necelými osmi lety, když jsme otevírali azylový dům, měli o jeho umístění nějaké pochybnosti, tak ty se úplně rozplynuly. Místo jsme zvolili dobře i to, že jsem tu azylový dům zřídili. A sprchovací box je jen další krok,“ dodal jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky sociální zázemí, azylový dům, bezdomovci, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci mají lidé bez domova k využití veřejný sprchomat  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.