Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jablonci v červnu začnou s opravou původních vitrážových oken na radnici

U příležitosti 90. výročí otevření budovy radnice v Jablonci nad Nisou projdou opravou vitrážová okna této historické stavby. Jejich obnova začne v červnu a přijde na více než 5 milionů korun. Hotová má být v září.

Radnice je zapsaná v Ústředním seznamu kulturních památek ČR a zhotovitelem vitráží při stavbě radnice byl F. Lucke z Jablonce nad Nisou, jeho signatura - Glasmalerei F. Lucke Gablonz - je k vidění například na oknech ve 2. patře.

Vitrážová okna se nachází v reprezentační prostorách v prvním a druhém mezipatře hlavního schodiště, v prvním a druhém patře přilehlých schodišť a v kině,“ řekl náměstek pro rozvoj a digitalizaci Jakub Chuchlík (Piráti).

Město na obnovu použije půlmilionovou dotaci ministerstva kultury i stotisícový dar Libereckého kraje za titul Historické město LK 2022, část uhradí i z městského rozpočtu.

Okna projdou repasí a velmi znečištěné vitráže budou převezené do restaurátorské dílny. Tam je rozloží na jednotlivá skla, která odborníci očistí, chybějící doplní a prasklá slepí. Poté vitráže znovu sestaví do nové olověné sítě a vyleští. Rámy oken a vnější křídla budou vyměněné za repliky dobových v původní profilaci a barevnosti, původní kování se zachová, popřípadě doplní. Tím skončí další část obnovy radnice, která je kulturní památkou,“ popsala Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu.

Zatímco vitrážová okna na schodištích a v přilehlých prostorách jsou zelená, žlutá, hnědá a bílá, což odpovídá interiéru této části budovy, tak v kině jsou červená, modrá a bílá. „Tato barevná kombinace byla v kině u původního osvětlení, kdy kombinace takto barevných žárovek vytvářela zajímavé světelné efekty,“ dodal Radúz Drozen z oddělení dotací.         

Ohodnoť článek

Foto Visit Jablonec

Štítky renovace, vitrážová okna, radnice, výročí, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci v červnu začnou s opravou původních vitrážových oken na radnici  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.