Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jabloneckém Petříně znovu otevřeli vyhlídkovou věž veřejnosti

Dvacet metrů vysokou věž se 78 schody jabloneckého hotelu Petřín mohou od června opět navštěvovat zájemci. Vyhlídková věž byla po letech opět otevřena a lidé se z ochozu v patnáctimetrové výšce mohou kochat výhledem na Jablonec a okolí.

Vyhlídka je otevřená denně od 11 do 22 hodin a vstupné je 50 korun za osobu.

Petřín je jednou z jabloneckých dominant, patří k turisticky lákavým místům, ale je i tradičním cílem procházek mnoha Jablonečanů. Je skvělé, že se po několika letech podařilo hotel Petřín i s vyhlídkovou věží znovu otevřít a vrátit návštěvníkům,“ řekl jablonecký primátor Miloš Vele, který se zúčastnil slavnostního znovuotevření vyhlídkové věže hotelu Petřín ve středu 31. května.

Tomu předcházela generální rekonstrukce zvláště schodiště ve věži, které bylo v havarijním stavu. „Mám velkou radost, že se nám podařilo dokončit rekonstrukci hotelu, a právě na Den dětí otevřít jeho poslední část. Vyhlídková věž bude přístupná každý den,“ doplnil Ivo Konečný, majitel hotelu Petřín.

Na místě, kde dnes stojí hotel Petřín, postavil pohostinství s rozhlednou v roce 1906 německý podnikatel Richard Fellinghauer. Tehdy se návrší s hostincem jmenovalo Nickelkoppe a patřilo do samostatné obce Vrkoslavice. Proto se i výletní restaurace jmenovala Zur Nickelkoppe. Richard Fellinghauer se snažil pamatovat na vše, čím by mohl přilákat co největší počet návštěvníků. Proto v jeho restauraci byla kuchyně i velký sál, kde se nejenom podávala jídla, ale mohlo se i tančit. Pro pány připravil prostor s kulečníkem a výletníci se mohli kochat pohledem na okolí z dvacet metrů vysoké vyhlídkové věže. Nová restaurace byla slavnostně otevřená v neděli 2. prosince 1906 a brzy se stala oblíbeným cílem výletů, ale i místem pro jednání obchodníků s bižuterií.

Svému účelu sloužila restaurace do roku 1945. Pak zde vznikl dětský domov a budova dostala název Petřín. V polovině 60. let 20. stol. převedl stát restauraci do vlastnictví podniku Restaurace a jídelny a Petřín se znovu stal oblíbeným cílem vycházek a výletů. Po roce 1989 jej zakoupil spekulant, v jehož rukou budova chátrala, množily se majetkové spory a v roce 1993 byla zavřená úplně. Až v roce 1996 ji v totálně dezolátním stavu koupil Evžen Hejsek, který budovu kompletně zrekonstruoval, rozšířil o ubytování a v říjnu 2000 včetně rozhledny otevřel. Po třinácti letech mu došly síly a nabídl hotel k prodeji. Kupce nenacházel, a tak se v roce 2015 dveře hotelu Petřín opět zavřely. Zdejší ubytování pak příležitostně využívali zahraniční dělníci jako ubytovnu.

Už to vypadalo, že hotel Petřín znovu čeká neblahý osud a postupné chátrání. Až přišel rok 2021, kdy si jej pronajal Ivo Konečný. Nejprve otevřel venkovní bistro, ještě v témže roce obnovil restauraci, a nakonec i hotel, v němž zrekonstruoval 22 pokojů. Po rekonstrukci schodiště se tak otevírá také vyhlídková věž.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jabloneckém Petříně znovu otevřeli vyhlídkovou věž veřejnosti  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.