Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hasiči mají nové cisterny s vylepšeným systém na rychlé hašení

Třemi novými automobilovými cisternovými stříkačkami CAS mohou od nynějška vyjíždět k požárům profesionální hasiči v Libereckém kraji. Vozy posílily výjezdy v Liberci, Jablonci nad Nisou a České Lípě. Oproti stávajícím cisternám mají řadu inovací pro rychlejší hašení anebo třeba pro likvidaci požáru elektro automobilů.

Nové cisterny CAS 20/3500/210 S2T na podvozku SCANIA P 440 B4x4 s výkonem motoru 324 kW budou využívány u všech typů zásahů. Disponují mimo jiné hasicím zařízením pro řezání vodním paprskem Cold Cut Systém pro řezání za studena a hašení vodní mlhou Cold Cut System Cobra.

Zařízení CCS Cobra dodaná ve vozidlech jsou pro nás nová tím, že nejsou bateriově ovládaná, ale že mají zabudovaný přívodní kabel a proudnici na rychlé hašení,“ řekl Filip Drchota, velitel stanice Česká Lípa. A to není jediná inovace. „U nově dodaných zařízení CCS Cobra je navíc kromě abraziva možnost přidat i smáčedlo, které snižuje povrchové napětí vody, což je využitelné při hašení požárů elektromobilů,“ přiblížil Drchota.

Cisternové automobilové stříkačky mají ve své výbavě také tak zvaný CAN-BUS, tedy řízení provozu účelové nástavby. Systém vyhodnocuje například množství hasiv včetně doby zbývající do jejich vyčerpání a dám o tom posádce vědět, umožňuje i automatické plnění nádrže na vodu. Zařízení také umí například hlídat správný chod čerpadla, detekovat vysunutí osvětlovacího stožáru a poskytnout obsluhujícím hasičům řadu užitečných informací o vozidle.

Vozový park Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje mohl být doplněn díky rámcové dohodě Ministerstva vnitra a Generálního ředitelství HZS ČR a financován byl z programu React I. Kupní cena jedné cisternové automobilové stříkačky včetně požárního příslušenství a komunikačních prostředků činí 9 767 688 korun, dodavatelem je firma Kobit – THZ,“ dodala mluvčí HZS LK Jaroslava Benešová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LK

Štítky hasiči, výbava, cisterny, HZS LK, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči mají nové cisterny s vylepšeným systém na rychlé hašení  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.