Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberec se obává, zda bude Povodí Labe pokračovat v rekonstrukci přehrady

Podle představitelů Liberce hrozí, že Povodí Labe zastaví opravu přehrady Harcov za 388 milionů korun bez DPH. Náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) řekl, že projekt byl vyjmutý z programu Národního plánu obnovy (NPO). Vedoucí kanceláře generálního ředitele Povodí Labe Petr Náhlovský vyjmutí projektu z programu NPO potvrdil s tím, že podnik zatím práce nezastavil.

Podle představitelů Liberce hrozí, že Povodí Labe zastaví opravu přehrady Harcov za 388 milionů korun bez DPH. Náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) dnes novinářům řekl, že projekt byl vyjmutý z programu Národního plánu obnovy (NPO). Vedoucí kanceláře generálního ředitele Povodí Labe Petr Náhlovský vyjmutí projektu z programu NPO dnes potvrdil s tím, že podnik zatím práce nezastavil.

"Aktuálně probíhají jednání, v rámci kterých se hledají nové zdroje financování tak, aby akce mohla být zrealizována dle plánu," dodal Náhlovský. Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohou projekt dofinancovat Povodí Labe nebo ministerstvo zemědělství.

O aktualizaci Národního plánu obnovy a spojité půjčce vyjednávané přes Evropskou komisi dnes jednala vláda na výjezdním zasedání ve Vimperku na Prachaticku. Rozhodnutí odložila na příští týden. Premiér Petr Fiala (ODS) novinářům řekl, že tak činí kvůli posouzení rizikovosti naplňování všech projektů. O vyřazení přehrady Harcov neví. „Budeme hledat cesty pro to, abychom dokázali realizovat vše, co bylo začato, co je rozumné," uvedl. Podle Jurečky není půjčka tak zásadní, že by se projekt nemohl dostavět podle plánu. Dofinancovat projekt podle něj mohou Povodí Labe nebo ministerstvo zemědělství.

Přehrada Harcov je v majetku Povodí Labe a jde o kulturní památku. Rekonstrukce hráze spojená s odbahněním dna a opravou pravobřežní zdi začala loni v říjnu a hotová by měla být do poloviny roku 2025. Po skončení oprav bude přehrada schopna lépe chránit Liberec při vydatných deštích, poradí si s mnohem většími průtoky vody než nyní.

Ústy zástupce Povodí Labe mi bylo sděleno, že došlo k rozhodnutí Evropské komise o vyjmutí některých investičních akcí z programu Národního plánu obnovy. Mezi nimi je právě liberecká přehrada, a tudíž nedojde z těchto prostředků (programu) k proplácení financování této rozsáhlé rekonstrukce. Právě zástupci Povodí Labe mi sdělili, že zvažují přerušení celé realizace," řekl dnes Jiří Janďourek.

Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (SLK) novinářům řekl, že takových projektů bylo zastaveno 15. Důvod nezná. Se zástupci Povodí Labe bude primátor jednat ve čtvrtek.

Rekonstrukce přehrady byla původně zařazena do programu Podpora prevence před povodněmi IV. Náhlovský řekl, že z tohoto programu bylo na tuto stavbu dosud vyplaceno necelých sedm milionů korun. Podle něj zhruba před čtvrt rokem obdrželi od ministerstva zemědělství jako poskytovatele dotace a správce programu žádost, aby vyplacené peníze vrátili. „V této souvislosti nás správce programu informoval o skutečnosti, že rozhodnutím Evropské komise bylo z tohoto financování vyjmuto celkem 15 akcí, kde jednou z nich je i akce 'VD Harcov, zajištění bezpečnosti za povodní'," uvedl Náhlovský. Stavba podle něj pokračuje. „Do vyřešení otázky financování vyřazených akcí z NPO bude akce hrazena z vlastních zdrojů investora, přičemž doposud nedošlo k pozastavení prací," dodal Náhlovský.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blanka Freiwilligová

Štítky ČR, stavby, voda, správa, rekreace, Liberec, Povodí Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřich Ženíšek

Je to docela možné.Česká vláda má nyní jiné priority,než se starat o infrastrukturu a údržbu zařízení v České republice.Třeba se stavební práce přesunou jako internacionální pomoc do země prezidenta Zelenského ..

Čtvrtek, 8. června 2023, 07:38Odpovědět

Liberec se obává, zda bude Povodí Labe pokračovat v rekonstrukci přehrady  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.