Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Máchovo jezero má opět kvůli sinicím horší kvalitu vody od začátku sezony

Máchovo jezero na Českolipsku má opět kvůli sinicím zhoršenou kvalitu vody již od začátku sezony. Sníženou průhlednost mají další tři přírodní koupaliště v Libereckém kraji. Vyplývá to z dat na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Máchovo jezero je kvůli sinicím na třetím z pěti stupňů hodnocení hygieniků. Znamená to, že voda je nevhodná pro citlivé jedince, jako jsou děti, alergici nebo těhotné ženy. Po koupání v jezeře by se měli osprchovat. Pro Máchovo jezero nejde o nic neobvyklého, na stupni tři byla kvalita vody v něm i od začátku minulé sezony.

Na druhém stupni jsou kvůli snížené průhlednosti další tři venkovní koupaliště v Libereckém kraji a ani pro ně to není v tuto dobu nic neobvyklého. Jde o rybníky v Zákupech, Nedamově u Dubé na Českolipsku a v Sedmihorkách v Českém ráji.

Na ostatních přírodních koupalištích v kraji je zatím voda čistá, a to včetně třeba Hamerského jezera na Českolipsku, zatopeného lomu Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku nebo jablonecké přehrady Mšeno. Letos se lidé nevykoupou v přehradě Harcov v Liberci, která je kvůli několikaleté rekonstrukci od loňského podzimu vypuštěná.

Sezonu zahájila také některá umělá venkovní koupaliště, například Sluníčko na okraji Liberce ve Vratislavicích nad Nisou, Maškova zahrada v Turnově či koupaliště v Chrastavě u Liberce otevřené loni po rekonstrukci za 27 milionů korun. Pro letošní letní sezonu chrastavská radnice zvýšila jednorázové vstupné na dvojnásobek. Dospělý platí místo 50 korun stokorunu. Ještě výrazněji zdražilo vstupné pro děti a seniory, kteří platí místo 20 korun letos 50.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máchovo jezero má opět kvůli sinicím horší kvalitu vody od začátku sezony  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.