Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Proměna dolního centra Liberce by mohla začít už na podzim

Proměna dolního centra Liberce, v okolí krajského úřadu a stavba nové náplavky u Nisy, by měla začít už letos na podzim. Naváže na výstavbu parkovacího domu, který v těchto místech rychle vyrůstá a hotový má být ještě letos. Celkem projekt přijde na více než 151 milionů korun.

V roce 2017 jsme vyhlásili architektonickou soutěž. Uvědomujeme si, že jsme odpovědni za to, jak vypadá okolí krajského úřadu, a chceme ho ve spolupráci se statutárním městem Liberec vrátit obyvatelům a návštěvníkům jako odpočinkovou zónu s jedinečným přístupem k řece Nise. Součástí projektu bude její přemostění, které umožní důstojný vstup do sídla krajského úřadu bez zbytečného obcházení. Zároveň se tím naplní vize autora projektu krajského mrakodrapu Zdeňka Plesníka, jehož projekt v 60. letech 20. století s vybudováním takového mostu počítal,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Projekt rekultivace okolí krajského úřadu je jednou z největších investičních akcí Libereckého kraje. „Celkové náklady projektu odhadujeme na zhruba 151.281.000 korun, přičemž jen na samotné stavební úpravy připadá více než 128 milionů korun. Pevně věřím, že ještě letos začneme stavět. Hotovo by mělo být v roce 2024,“ uvedl Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. Využít chce kraj také dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027.

Kolem úřadu má dojít k revitalizaci zelených ploch a okolí řeky Nisy, část bude provedena pod režijní taktovkou kraje, část na svých pozemcích trealizuje město Liberec.

Oba projekty tvoří v terénu logický celek. Zahrnuta je celá plocha parku Na Rybníčku, zpevněné plochy navazující na náplavku a vstup do budovy Krajského úřadu Libereckého kraje, zeleň mezi Domem kultury Liberec a sídlem CHKO Jizerské hory. Součástí plánu je odstranění lávky přes řeku Nisu, vybudování nové lávky, doplnění veřejného osvětlení a vhodného mobiliáře,“ popsal Jiří Ulvr (Starostové pro LK), radní Libereckého kraje regionální rozvoj.

Počítá se i se zpřístupněním řeky a jejím včleněním do veřejného prostoru. Nově bude součástí revitalizovaného prostranství stánek občerstvení a veřejné WC. Náplavku budou tvořit schodišťové stupně vhodné k sezení. Nový park má respektovat stávající zeleň, ale budou doplněny i další dřeviny nebo vodní prvky. Zpevněná plocha bude využívána jako náměstí pro konání slavností, trhů a jiných událostí.

Akce je na seznamu strategických projektů ITI schválené Strategie ITI Liberec – Jablonec nad Nisou, kde jsou na uskutečnění tohoto projektu vyčleněny dotační prostředky. „Celková předpokládaná výše spolufinancování projektu ze strany Libereckého kraje činí 107.519.940 korun, z toho jsou požadované patnáctiprocentní výdaje na spolufinancování ve výši 7.722.540 korun a nezpůsobilé výdaje Libereckého kraje ve výši 99.797.400 korun. Výše rozpočtu a poměry mezi způsobilými a nezpůsobilými výdaji projektu se ještě mohou změnit,“ dodal Ulvr.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky centrum, rekultivace, náplavka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Jděte s tímhle betonovým buzerplacem už do p*dele. Ten strom a lehátko je výsměch. U smradlavého potůčku Nisy budeme chytat i ryby, ne? Sluneční výheň pro magory z kraje, za zády betonová parkovací zrůda.

Sobota, 10. června 2023, 10:49Odpovědět

Proměna dolního centra Liberce by mohla začít už na podzim  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.