Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odsouzení z Rýnovic pomáhali vyhánět srnky z luk před senosečí

Do akce na záchranu malých srnek před senosečí se o uplynulém víkendu zapojilo čtyřiadvacet odsouzených z Věznice v Rýnovicích. Pod dohledem myslivců prošli vězni více jak 60 hektarů vzrostlého porostu kolem Bezděčína, aby před začátkem senoseče vyhledali mláďata anebo vyhnali srny.

Odsouzeným se podařilo vyplašit desítky srnců i malých srnčat, jedno z mláďat odsouzený vynesl, zabalené v travním porostu, na kraj lesa.

„Tato mimořádná aktivita vznikla na základě iniciativy Mysliveckého spolku Jenišovice–Bezděčín, který oslovil věznici se žádostí o pomoc. Jeho členové na vězně dohlíželi a před akcí samotnou je řádně proškolili,“ uvedla mluvčí rýnovické věznice Monika Králová s tím, že toto nebyla jediná aktivita zaměřená na ochranu přírodu, které se vězni věnují.

Vězni se již několik let starají o přírodní památku Zásada pod školou, kde se nachází mokřadní louka. Její údržba vyžaduje náročnou ruční práci, protože na hodně podmáčená a těžko přístupná místa se stroje nedostanou. Na rozlehlých podmáčených lučinách sekají trávu, odklízejí nežádoucí porost, který je nutný odstranit kvůli záchraně vzácných a chráněných rostlin,“ popsala Králová.

V letošním roce odsouzení z Rýnovic pomáhají také při rekonstrukci hradu Frýdštejn, několik víkendů upravovali zahradu v jabloneckém Domě dětí a mládeže Vikýř, pomáhali ve školách, domově důchodců a v neposlední řadě pravidelně uklízí nepořádek v Jablonci nad Nisou a přilehlých obcích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Věznice Rýnovice

Štítky věznice, pomoc, Rýnovice, senoseče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tak to jste klíšťatům udělali hezký den ????

Úterý, 13. června 2023, 07:38Odpovědět

Odsouzení z Rýnovic pomáhali vyhánět srnky z luk před senosečí  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.