Počasí dnes19 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Na univerzitě volí akademický senát, některé fakulty poprvé online

Na Technické univerzitě v Liberci volí nový akademický senát, na některých fakultách využili poprvé možnost on-line hlasování. Jedním z důvodů je snaha zapojit ve větší míře studenty, jejich účast ve volbách akademického senátu je tradičně nízká.

Univerzita má sedm fakult a všechny jsou v senátu zastoupeny stejně, každá volí dva zástupce z řad svých akademických pracovníků a jednoho studenta. Nový senát bude pracovat od září 2023 do srpna 2026.

Volby začaly minulý týden a skončí 20. června, o způsobu hlasování rozhodují samy fakulty. On-line hlasování zvolili na třech fakultách, na ostatních se hlasuje prezenčně. „On-line formu voleb do Akademického senátu TUL mohou fakulty organizovat poprvé. Průkopníkem je v této oblasti Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická," řekl k nové formě voleb předseda akademického senátu Vlastimil Hotař. On-line se minulý týden hlasovalo také na ekonomické fakultě a dnes na fakultě zdravotnických studií.

Jedním z důvodů on-line volby je podle Hotaře snaha zvýšit nízkou účast zejména studentů. Třeba na ekonomické fakultě hlasovalo podle něj při minulých volbách jen 15 studentů z 916, což je účast 1,6 procenta. Na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické dorazilo z 1889 studentů k volbám jen sedm. „On-line volby mohou účast zvýšit, ale obecně se na nízké účasti studentů podílí malé povědomí o funkci senátu mezi studenty a malé odhodlání se do dění na univerzitě zapojit," řekl předseda akademického senátu.

Možnost volit své zástupce je přitom podle Hotaře jednou z výsad vysokých škol a univerzit. „Máme samosprávu, a tak mnoho rozhodnutí můžeme udělat podle našich vnitřních představ. Senát může mimo jiné ovlivnit směřování univerzity přes volbu rektora. Každoročně také schvaluje rozpočet univerzity, důležité vnitřní předpisy a dokumenty jako je statut univerzity, akreditační řád, studijní a zkušební řád a další. Akademický senát je i přirozeným místem pro diskusi a výměnu názorů," dodal.

Liberecká univerzita vznikla před 70 lety z Vysoké školy strojní, o něco později vznikla samostatná textilní fakulta. V letech 1990 až 1995 se škola rozrostla o další čtyři fakulty - pedagogickou, ekonomickou, architektury a mechatroniky, ke kterým v roce 2016 přibyla ještě sedmá - fakulta zdravotnických studií. Od roku 2009 působí ve škole také Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Univerzita má přes 6000 studentů, z toho zhruba deset procent ze zahraničí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky ČR, školy, internet, volby, vysoké, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na univerzitě volí akademický senát, některé fakulty poprvé online  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.