Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Památkově chráněný most v Poniklé se zřejmě ani příští rok opravovat nebude

Památkově chráněný most v Poniklé na Semilsku se zřejmě ani příští rok opravovat nebude. Projekt rekonstrukce musel Liberecký kraj zpracovat ve spolupráci s památkáři, teď se připravuje projektová dokumentace a následně bude kraj řešit financování rekonstrukce. V příštím roce s tím ale zatím nepočítá.

Není v takovém stavu, že by hrozilo jeho zavření, rekonstrukce je ale potřeba, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).
Kamenný obloukový most přes Jizeru "Na Mejtě" je z druhé poloviny 19. století. Původně ho chtěl kraj kvůli špatnému stavu nechat zbourat a nahradit betonovým. Dokonce vybral dodavatele, který práce zahájil v červenci 2021. Jen o pár dní později kraj ale po diskusi s odborníky práce zastavil a od té doby se po mostě opět jezdí. Na podzim 2021 most ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou. „Kvůli tomu se všechno protáhlo, jenom prvotní průzkum trval památkářům přes rok," doplnil Sviták.

Kamenný most v Poniklé byl postaven v letech 1875 až 1895 jako součást císařské silnice spojující Slezskou silnici s Harrachovem. Dochoval se včetně historické konstrukce. Ministerstvo kultury obdrželo žádost o prohlášení mostu památkou od soukromé osoby už před pěti lety. Památkou ho ale prohlásilo až na základě souhlasného stanoviska Libereckého kraje, který je jeho vlastníkem.

Podle ministerstva je most z památkového hlediska cenným objektem, jehož historická a technická hodnota je nesporná. Je významným dokladem historického vývoje budování dopravních cest a mostního stavitelství habsburské monarchie, technického vývoje a způsobu života regionu, tvůrčích schopností a práce lidí i nedílnou součástí historie Poniklé.

Most je součástí krajské silnice druhé třídy 290, kterou spojuje s hlavní komunikací 14. Opravu potřebuje, pravidelné prohlídky odhalily podélné trhliny v kamenné klenbě ve všech polích. Vlivem dlouhodobého zatékání do mostu je také plošně degradovaný kámen klenby. „Už máme stanovisko památkářů jak dál postupovat," řekl Sviták. Nejde o jediný historický most, který se kraj rozhodl zachránit. K zemi měl jít podle původních plánů například také kamenný most na silnici 268 v Zákupech. I ten čeká rekonstrukce.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky ČR, stavby, památky, správa, most, Poniklá, Liberecký, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkově chráněný most v Poniklé se zřejmě ani příští rok opravovat nebude  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.