Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jablonecké zastupitelstvo bude jednat o zřízení Pošty Partner v Kokoníně

Zastupitelstvo v Jablonci nad Nisou bude ve čtvrtek jednat o zřízení Pošty Partner plus v Kokoníně. I když zastupitelstvo její zřízení schválí, budou tamní obyvatelé přes léto bez pošty.

Vzhledem k časové náročnosti dořešení smluvních vztahů nezačne pracovat dřív než 1. září, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. V Jablonci, který je s bezmála 46.000 obyvateli druhým největším městem v Libereckém kraji, plánuje Česká pošta na konci měsíce zavřít dvě z pěti poboček.

Kromě pobočky v Rychnovské ulici v části Kokonín skončí před prázdninami také pošta ve Vysoké ulici na sídlišti Šumava. Tamní obyvatelé a také lidé z Vrkoslavic nebo sousedních Maršovic budou muset do centra Jablonce. Mimo hlavní pošty v centru zůstanou ve městě už jen pošty v Rýnovicích a Proseči, které jsou ještě dál. Na hlavní pobočce v Liberecké ulici počítá Česká pošta s obsazením všech přepážek, lidé mají navíc možnost se podle primátora Miloše Veleho (ODS) na tuto poštu on-line objednat, a tak svou záležitost vyřídit bez čekání.

S rozvojem postupné digitalizace státu, datových schránek a vlivem on-line komunikace přirozeně klesá poptávka po tradičních poštovních službách. Digitalizace je potřeba, voláme po ní všichni, a je jasné, že v tom procesu bude docházet ke zlomovým momentům, jako je rušení poboček pošty, které budou zpočátku nepříjemné," řekl Vele. Za nešťastný považuje hlavně způsob, jakým se veřejnost a také představitelé obcí o uzavírání poboček dozvěděli.

Jablonec si nechal podle Veleho pro Poštu Partner plus v Kokoníně zpracovat cenovou nabídku, s cílem zachovat pro obyvatel standardní poštovní služby jako například příjem a výdej zásilek, peněžní služby, základní bankovní služby a prodej cenin a dalších služeb a zboží. Podle informací z České pošty provede kokonínská pobočka denně v průměru 111 transakcí, provoz pošty s jednou přepážkou by tak město ročně přišel na 1, 641 milionu korun. Pokud zastupitelé záměr schválí, počítá radnice, že provoz do konce roku přijde zhruba na půl milionu korun.

Česká pošta plánuje od července kvůli úsporám zrušit v zemi 300 poboček, zůstat by jich mělo 2900. Pošta argumentuje i tím, že zájem o tradiční poštovní služby klesá, snížením počtu poboček i propuštěním části zaměstnanců chce zmírnit svou ztrátu, která se loni meziročně více než zdvojnásobila na 1,75 miliardy korun. V Libereckém kraji by mělo skončit 13 poboček, z toho šest v Liberci. Česká pošta navíc plánuje, že většinu vlastních budov pošt nabídne k prodeji, pokud o ně neprojeví zájem státní organizace, prodá je v elektronické aukci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky ČR, pošta, správa, Česká pošta, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecké zastupitelstvo bude jednat o zřízení Pošty Partner v Kokoníně  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.