Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stezka v Dolánkách bude na začátku prázdnin opět průchodná

Na začátku letních prázdnin se opět podaří zprůchodnit oblíbenou turistickou stezku v Dolánkách u Turnova. Práce na zajištění skalních stěn nad stezkou pomalu spějí do finále a dokončeny budou na konci června. Stezka podél Jizery k Zrcadlové koze tak bude opět přístupná zřejmě první týden v červenci.

V místě bylo provedeno kácení dřevin, byly odtěženy nestabilní bloky skalního svahu a vyčištěn akumulační prostor pod skalami. V současné době se dokončuje lokální kotvení skalních bloků. Firma provádí kamenné kotvené podezdívky a instaluje postsanační geotechnický monitoring,“ popsala mluvčí turnovské radnice Marcela Jandová.

V souvislosti s pracemi na skalním masivu mluvčí upozorňuje zájemce o geologický průzkum a sběr zkamenělin, že není možné vstupovat do prostor, kde firma pracuje.

Současně upozorňujeme, že případný sběr zkamenělin by mohl být v rozporu se zákonem a hodnocen jako přestupek, protože palentologické nálezy jsou chráněny zákonem o ochraně přírody a krajiny. Při sběru by také mohlo dojít k poničení lokalit zvláště chráněných druhů rostlin, následné erozi a k uvolnění a pádu kamenů na cestu nebo k porušení funkce záchytných valů,“ vyjmenovala Jandová.

Sanace skal v Dolánkách začala v dubnu, a nakonec byla rozsáhlejší, než se původně plánovalo. Přišla na 4,4 miliony korun, kdy částku 2,3 milionu získalo město Turnov z evropských dotací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Turnov

Štítky sanace, stezka, otevření, Dolánky u Turnova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stezka v Dolánkách bude na začátku prázdnin opět průchodná  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.