Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chátrající dům s Večerníčkem na Papíráku mizí závratnou rychlostí

Poslední ze zchátralých domů na Papírovém náměstí v Liberci, typický kresbou Večerníčka na zdi, postupně mizí. Město ho nechává bourat kvůli přípravám na novou zástavbu této části Liberce, která by mohla začít co nevidět.

„Je dobře, že to konečně bourají. Akorát to bylo ošklivé a hromadil se tam nepořádek. Doufám, že někde v těchto místech vznikne park, aby tam mohly chodit rodiny s dětmi a bylo ve městě nějaké zelené místo,“ okomentovala bourání náhodná kolemjdoucí Karolína Pokorná.

Papírové náměstí dostane novou tvář na základě mezinárodní architektonické soutěže, z níž vzešla řada návrhů a návrh jeho nové podoby. Jako první by se měla proměnit část od bouraného domu dozadu ke schodišti, kde budou zelené terasy. Zahrnují oblast od Mistrovského vrchu až k Lucemburské ulici a ulici Na Svahu, mají je propojit pěší cesty.

Je dokončena studie, která je zrevidována a schválena. V roce 2025 by měla být dokončena prováděcí dokumentace a hned poté se začne s realizací,“ popsal Jiří Janďourek (Starostové pro LK), náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby. Terasy jsou součástí projektů na vylepšení veřejných prostranství tak zvaného ITI, odkud mají na projekt přijít dotační peníze.

Dům s Večerníčkem ustupuje právě připravované výstavbě nejen teras, ale i dalších objektů drobnější velikosti. Před lety zamýšlený projekt na stavbu velkého bytového domu s podzemími garážemi, s nímž přišel soukromý investor, vzal za své a nic takového na Papíráku nevznikne.

Pomyslným startem proměny lokality bude kromě vybudování teras i oprava areálu bývalé továrny tak zvané Linserky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky bourání, Papírové náměstí, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chátrající dům s Večerníčkem na Papíráku mizí závratnou rychlostí  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.