Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stavba Centra urgentní medicíny je v plném proudu, prohlédla si ji veřejnost

Zhruba tři měsíce běží výstavba nového pavilonu Centra urgentní medicíny (CUM) liberecké nemocnice a lidé měli poprvé možnost si její průběh zblízka prohlédnout. Z heliportu, který byl zpřístupněn zájemcům, měli celý prostor doslova jak na dlani. Prohlídky se budou opakovat i v budoucnu.

Rozhodli jsme se zpřístupnit stavbu CUM veřejnosti poprvé a budeme to dělat pravidelně. Chceme, aby lidé měli projekt rádi. Je to sice nemocnice akcionářů, ale je to především nemocnice pro lidi a chceme, aby věděli, jak probíhá stavba pavilonu, která předurčí budoucnost nemocnice na dalších padesát nebo sto let,“ vysvětlil mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář.

Prohlídku si nenechala ujít řada zájemců, přišla se podívat třeba Jitka Kalinová: „Chodím kolem každý den do práce, tak jsem byla zvědavá. Navíc stavba mění podstatnou část města, a proto mě to zajímalo,“ vysvětlila. 

Letos by se mělo podařit celou plochu vyčistit od starých objektů a připravit na stavbu nových, konkrétně nejprve parkovacího domu. V nejbližší domě je proto naplánovaná demolice zbývající části bývalé interny s lékárnou na Husově ulici. K zemi by měl jít objekt o prázdninách, zřejmě koncem července.

Demoliční práce budou zahájeny na přelomu července a srpna, termín jsme naplánovali záměrně na prázdninové období, je menší provoz, nejezdí děti do školy. Za týden až deset dní bychom chtěli mít objekt, včetně lékárny zbouraný,“ popsal stavbyvedoucí Ondřej Jandejsek s tím, že kvůli bourání bude Husova ulice uzavřena měsíc, avšak půjde o jedinou její uzavírku v průběhu celé stavby. „Při té příležitosti ještě uděláme posílení vodovodu v Husově ulici a odpojení starého plynovodu a tím pádem budou všechny práce v ulici provedené,“ doplnil Jandejsek.

Při demolici počítají stavebníci s intenzivním zkrápěním, aby se prach nešířil do okolí. Už nyní při stavbě používají mlžná děla a také si půjčují od dobrovolných hasičů z Českého Dubu hasičský vůz se speciálními proudnicemi, aby minimalizovali prašnost.  

Z původní zástavby zůstane stát jediný dům ve spodní části areálu, který patří městu Liberec. Původně se uvažovalo o jeho zakomponování do parkovacího domu, ale od toho se ustoupilo. „Doufali jsme, že ho město, jako náš akcionář vloží například jako nepeněžitý dar do základního kapitálu, nicméně chtělo za něj 11 milionů korun. Tak že prázdný dům tam zůstává a nepočítáme s tím, že by byl součástí parkovacího domu,“ poznamenal mluvčí nemocnice.

Z prostoru stavby bude postupně vytěženo asi 70 tisíc kubíků zeminy a horniny, kdy část přijde zpět do zásypů a přebytky se odváží na skládku. Protože je v místě kámen, probíhají na stavbě i odstřely. „Trhací práce se budou provádět i nadále, ale jsou tak nepatrné, že není potřeba dělat žádná mimořádná opatření pro okolní domy. Lidé v okolí uslyší pouze zvuk,“ vysvětlil Petr Šmakal, hlavní inženýr stavby za krajskou nemocnici.

Podstatná část podzemí ještě není odkrytá, ale díky geologickému výzkumu předem stavitelé vědí, jak by měl skalní profil vypadat. Území prošlo také základním stavebně – historickým průzkumem, ale nepředpokládá se, že by se někde našlo něco nečekaného.

Stavba Centra urgentní medicíny začala 11. dubna a hotová má být v roce 2026. Provádí ji Společnost pro nemocnici Liberec sdružující stavební firmy Syner, Metrostav - DIZ a Geosan Group a přijde na 3,14 miliardy korun.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky stavba, nemocnice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba Centra urgentní medicíny je v plném proudu, prohlédla si ji veřejnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.