Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Kamenickém Šenově hoří bývalá továrna na lustry Eliáška

, aktualizováno 22. června 2023, 10:50

Hasiči bojují s ohněm zchátralé továrny na výrobu lustrů Elias Palme v Kamenickém Šenově. S ohněm zápolí šest jednotek požární ochrany.

Zasahujeme u požáru průmyslového objektu v Kamenickém Šenově. Na místě jsou jednotky z 2. stupně požárního poplachu. S ohledem na nebezpečí zřícení konstrukcí probíhají hasební práce pomocí výškové techniky a z vnějšku budovy. Nasazeno je 5 vodních proudů,“ informoval Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje na sociálních sítích kolem desáté hodiny dopoledne.

V Kamenickém Šenově zasahuje 6 jednotek požární ochrany. Místo zásahu je rozděleno na dva úseky. Úsek hašení hlavní budovy, úsek hašení obvodu objektu a ochrana okolí. Dostatek hasební vody je zajištěn hasičskými cisternami kyvadlově.

Policie a vedení města žádají veřejnost, aby se k objektu nikdo nepřibližoval. Zchátralá stavba hrozí zřícením.

Zdržovali se tam vždycky různí feťáci, běhají tam děti, dům je hodně zchátralý. Těžko říct, proč tam hoří. Myslíme si, že to možná někdo pomohl,“ okomentoval situaci starosta Kamenického Šenova Martin Bártl.

Továrna na lustry Elias Palme je secesní výrobní budova v Kamenickém Šenově a od roku 2007 je chráněna jako kulturní památka. Postavena byla v roce 1905 podle návrhu architekta Adolfa Richtera. Železobetonové stropy postavila vídeňská firma Eduarda Asta. V budově fungovaly různé sklářské provozy.
Výroba v továrně skončila definitivně v roce 1972. Od roku 1992 bylo několik pokusů na její znovuoživení k různým účelům, avšak ani jeden nebyl úspěšný. Od té doby začala továrna chátrat, několikrát změnila majitele a zvažovala se i její demolice. 
V únoru 2016 vznikl Spolek Eliáška, který měl v úmyslu fabriku proměnit ve Skleněný dům s infocentrem, muzeem či kavárnou. Dosud se ale nic nezměnilo a objekt i nadále chátrá.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Kamenický Šenov, HZS LK

Štítky požár, Elias Palme, Kamenický Šenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kamenickém Šenově hoří bývalá továrna na lustry Eliáška  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.