Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kraj podpoří milionem a půl přes třicet regionálních výrobců a řemeslníků

PR článek

Na podporu regionálních výrobců a jejich výrobků a tradičních řemesel má připravený Liberecký kraj jeden a půl milionu korun. Peníze pomohou zejména těm nejmenším třeba k tomu, aby o sobě dali vědět, posunuli se zase o kousek dál ve výrobě anebo si vytvořili nástroj pro své podnikání, jímž se dostanou více do povědomí veřejnosti.

Program je zaměřený na podporu regionálních produktů, místní výroby a místních obchodních spotřebitelských vztahů, dále na osvětu a informovanost o významu a kvalitě místních potravin, výrobků a služeb. Jeho cílem je podpořit nejen jejich dostupnost na trhu, ale také zvýšit o nich povědomí,“ vysvětlil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Cíle, k jejichž naplnění dotace poslouží, jsou pestré. „Jsou mezi nimi například propagace a rozvoj výroby cideru, dovybavení tkalcovské dílny, sklářské workshopy, pořízení keramické pece, modernizace vybavení kovářské dílny, podpora regionálního pivovaru, ale třeba i popularizace tradičního a vymírajícího řemeslného oboru – uměleckého soustružení dřeva,“ přiblížil Ulvr.

Původně se v programu nacházel milion a čtyři sta tisíc korun, ale díky ušetřeným penězům z minulého roku se mohla suma o něco navýšit. I tak je zájem větší než množství přichystaných peněz. Sešlo se 64 žádostí na více než 2 a půl milionu korun, čtyři byly z formálních důvodů vyřazeni a mezi 60 zbývajícími vybírala hodnotitelská komise.  Na základě výsledků hodnocení doporučil Výbor hospodářského, regionálního rozvoje a rozvoje venkova Zastupitelstva Libereckého kraje podpořit 33 projektů, jejichž celková částka dotace činí 1.276.687 korun v plné výši. Zbývající částku čili 176.119 korun, navrhl výbor poměrově rozdělit mezi dalších dvanáct žadatelů. „Patnáct projektů kvůli nedostatku peněz v daném programu a nízkému bodovému hodnocení nelze podpořit,“ dodal Ulvr.

Zájem o podporu je velký. „Role kraje je v tomto případě velmi důležitá, protože pro malé regionální výrobce žádná jiná podobná dotace není. Navíc úředníci na kraji jim ochotně pomohou i se zpracováním žádosti, což je také velké pozitivum. V jiných dotačních titulech třeba v Programu rozvoje venkova jsou žádosti administrativně složité a už to samotné mnohdy zájemce odradí,“ popsala Jitka Doubnerová zastupující značku Regionální produkt Jizerských hor.

Podle ní je příkladem drobného výrobce, který je typickým zájemcem o krajskou dotaci, například maminka na mateřské dovolené, která se v jejím průběhu vrhne třeba do výroby hraček.

Když se pak rozhoduje s koncem mateřské, zda jít na pracovní úřad anebo zkusit podnikat, přesně tato podpora pro ni může být impulsem k tomu, aby s tvorbou regionálních výrobků pokračovala a zkusila to,“ vysvětluje Doubnerová. Peníze jí umožní třeba koupit nový stroj, vytvořit eshop anebo webových stránek, jejichž prostřednictvím dá o sobě a svých výrobcích vědět veřejnosti.  „Držitelů naší značky Regionální produkt Jizerských hor, kteří tento dotační program využili, je celá řada a jde právě o ty drobnější,“ dodala Doubnerová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky regionální výrobci, podpora, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří milionem a půl přes třicet regionálních výrobců a řemeslníků  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.