Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nečekaně zemřel známý ředitel divadla v Jablonci a sbormistr Pavel Žur

Nečekaná zpráva zasáhla kulturní a společenskou obec v Jablonci nad Nisou a širokém okolí. Náhle zemřel dlouholetý ředitel jabloneckého divadla a známý sbormistr dětského sboru Vrabčáci a Pavel Žur. Příčinou měla být podle neověřených informací srdeční slabost.

Informaci potvrdili i zástupci města, které je zřizovatelem Městského divadla v Jablonci nad Nisou.

Je mi to velmi líto a ráda bych vyjádřila upřímnou soustrast všem jeho blízkým. Odchodem Pavla Žura přichází kulturní obec Jablonecka o výraznou a odbornou osobnost,“ uvedla Jana Hamplová, náměstkyně primátora pro kulturu.

Na dnešní odpoledne je svolaná správní rada divadla, která bude jednat o tom, jak nastalou situaci řešit dál.

Pavel Žur se narodil 5. května 1966 v Jablonci nad Nisou, vystudoval jablonecké gymnázium a následně učitelství prvního stupně a hudební výchovu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Od roku 1990 působil jako učitel a sbormistr úspěšného dětského pěveckého sboru Vrabčáci. Městské divadlo v Jablonci řídil od roku 1999 a díky nasazení se mu povedlo do města přilákat největší nejen české hvězdy hudebního i divadelního nebe. Známý byl zejména úzkou spoluprací se zpěvačkou Lucií Bílou a dalšími hudebníky.

Byl producentem řady pěveckých a hudebních projektů často spojených s činností dětského pěveckého sboru DPS Vrabčáci. Například Hvězdy nad Ještědem – regionální soutěž zpěváků od roku 2010 – autorská dílna Petr Hostinský – Pavel Žur, Společně nejen na jevišti, Tříkrálové zpívání, Rodáci Jablonecka, Jablonecký hudební festival, Město plné tónů.

Aktivní byl rovněž v politice, v současnosti působil jako zastupitel v Jablonci nad Nisou za hnutí Nová budoucnost pro Jablonec. V minulosti byl také krajským zastupitelem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Pavla Žura

Štítky ředitel divadla, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřiška Poláková

Upřímnou soustrast. Je mi to líto. ????

Úterý, 27. června 2023, 13:29Odpovědět

Nečekaně zemřel známý ředitel divadla v Jablonci a sbormistr Pavel Žur  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.