Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na vzácné louky v Lukášově se vrátily ovce, postarají se o jejich údržbu

Stádo ovcí s ovčákem a dvěma speciálně vycvičenými border koliemi se opět zabydlelo na vzácných loukách v Lukášově. Na chráněných loukách mezi Libercem a Jabloncem, které jsou přírodní památkou, se ovce postarají spásáním o zdárný růst zdejších vzácných rostlin. Zdejší vzácností jsou zejména krokusy neboli šafrány Heuffelovy, jejichž květy zkrášlují místní stráně každé jaro.

Za květy sem s oblibou vyráželi lidé už mezi světovými válkami, vždyť přírodní památka zde byla vyhlášena roku 1946. „Čtyřnohé sekačky budou mít v Lukášově práci zhruba na čtrnáct dní. Pochroupat mají 1,1 hektaru travních porostů. Spásání představuje účinnou formu hnojení. Klíčovými pomocníky jsou brouci, například chrobák lesní, kteří se snaží ovčí trus zakopat do země a posléze do něj naklást svá vajíčka. Jejich snaha se rozmnožit zároveň znamená nakypření a pohnojení půdy, která je zde na živiny přirozeně chudá,“ přiblížil Václav Židek (Piráti), krajský radní pro resort zemědělství a životního prostředí.  

Lukášovské louky nechává Liberecký kraj spásat ovcemi od roku 2016. Předtím se luka v posledních dvaceti letech obhospodařovala pouze kosením, což způsobilo ochuzení o množství lučních bylin a trav a také postupný úbytek zde chráněných šafránů.

Dost nám pomáhají i skauti. Ne s hnojením, ale s péčí o pozemky. A to díky projektu Patronáty, kdy si některý z oddílů vybral určité cenné chráněné území a o to pomáhá pečovat. Na jaře například vodní skautky z Liberce počítaly kvetoucí krokusy, abychom věděli, zda je způsob, jakým pečujeme o louky, úspěšný. Na podzim pak budou skautky odstraňovat náletové dřeviny a do luk popadané stromy,“ popsal Radomír Studený, odborný pracovník ochrany přírody krajského úřadu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky ovce, pasení, chráněná památka, Lukášov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vzácné louky v Lukášově se vrátily ovce, postarají se o jejich údržbu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.